Rasprava o Programu za mlade bez predstavnika Grada i Savjeta mladih

Rasprava o Programu za mlade bez predstavnika Grada i Savjeta
mladih

Na okruglom stolu koji je na temu ”Nemamo što čekati – planovi izrade novog gradskog programa za mlade od 2013. do 2017.” održan u prostorijama Centra za mlade u Grabriku danas se nije pojavio nitko iz Grada Karlovca i Savjeta mladih, iako im je poziv za sudjelovanje poslan. Uz predstavnike Udruge mladih PULS, koja je okrugli stol i organizirala, te članove udruga Carpe Diem i Domaći, raspravi se priključio i ravnatelj karlovačke Gimnazije Damir Mandić.

Kako odgovor na glavno pitanje, a to je kad će se početi kreirati novi strateški program za mlade za razdoblje 2013.-2017. nije bilo moguće dobiti zbog izostanka nadležnih osoba, prisutni su kroz zajednički razgovor iznijeli vlastita viđenja situacije. Podsjetimo, postojeći Gradski program za mlade donesen je za razdoblje od 2008. – 2012. godine i prema analizi provedbe programa objavljenoj u publikaciji ”Demokracija za 5” pokazalo se da je svega 40 posto programa provedeno.

– Gradski program, tj.njegova provedba, definitivno ima svoje minuse i pluseve, no to nije problem samo gradske uprave, već i ostalih uključenih strana, kazao je ravnatelj Mandić te nadodao da su brojne aktivnosti koje se provode u školama upravo dio gradskog programa, no da toga na prvu često nisu svjesni.

Akteri ove rasprave složili su se kako bi pri kreiranju novog strateškog plana trebalo u obzir uzeti komponente na kojima se dosad zakazalo, prvenstveno balans želja i mogućnosti, odnosno financija, ali i veći angažman Povjerenstva za praćenje provedbe i Savjeta mladih koji se dosad nisu previše dokazali u svojem radu.

No, ono što je najbitnije – početi s izradom novog Gradskog programa na vrijeme, budući da je riječ o strateškom dokumentu koji je predviđen za vrijeme od najmanje četiri godine i koji je potrebno što detaljnije razaditi. Prema dosadašnjim saznanjima, izrada još nije započela, a za operativni plan predviđen za razdoblje 2011./2012. još uvijek se čeka izglasavanje u Gradskom vijeću.

Kako je primjetio ravnatelj Mandić, mlade Karlovčane je potrebno više informirati o ovom programu, te kao što je napravljeno i u sklopu izrade prvog programa, provesti opsežnu anketu glede njihovih želja i potreba. Također je predloženo da kroz organizirane radionice i javne tribine daju svoj doprinos izradi, a ne da na kreiranje Gradskog programa gledaju kao na nešto što se odvija čisto ”politički”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest