Promoviran film Šape u fokusu – mladi o problemu napuštenih pasa

Promoviran film Šape u fokusu – mladi o problemu napuštenih pasa

Iako pas slovi za čovjekova najvjernijeg prijatelja, ova plemenita životinja nerijetko ”dobije po repu” ni kriva ni dužna – kao dokaz tome je sve veći broj napuštenih i zlostavljanih pasa i životinja općenito, i upravo je na taj problem htjela ukazati udruga Carpe Diem u sklopu projekta ”Šape u fokusu”.

Ovu hvale vrijednu inicijativu pokrenula je grupa mladih Karlovčana pod mentorstvom Aleksandre Podrebarac, koji su kroz niz provedenih aktivnosti htjeli ukazati na važnost odgovornog vlasništva i humanog postupanja sa psima, ali i potaknuti na udomljavanje pasa, kojih u Skloništu za pse u Utinji svakodnevno boravi stotinjak. Inicijativu, koja se provodila od svibnja do studenog ove godine, financirala je Europska komisija preko programa Mladi na djelu, British Council i Grad Karlovac.

Video – uradak, koji je sinoć predstavljen u prostorijama Centra za mlade u Grabriku, nastao je kamerom Kinokluba Karlovac koja je zabilježila što je ova skupina mladih radila i gdje su bili proteklih mjeseci u sklopu ovog projekta. Tako su mladi nadareni fotografi Anamarija Podrebarac, Filip Trezner, Marko Pekić i Marko Petančić više puta posjetili Sklonište za pse u Utinji gdje su fotografirali napuštene pse, a što je u konačnici rezultiralo dirljivom izložbom četrdeset fotografija, koja je osim u Karlovcu, već bila izložena i u Rijeci i u Vukovaru. Izložba, koja je iznimno dobro prihvaćena na svim mjestima, ”putuje” i dalje, pa tako namjeravaju posjetiti i Zadar, Čakovec i Split.

Također, u suradnji s Ka Dogom organizirali su edukativne radionice za djecu koje je vodio Igor Gaćeša, a tiskane su i edukatvne brošure kako za odrasle, tako i za one najmlađe, sa čijom promocijom planiraju i dalje nastaviti.  U planu je i suradnja, tj. nastavak projekta s partnerima iz Rumunjske koji su također zainteresirani za provođenje ovog modela i u svojoj zajednici. Kako kaže voditeljica projekta Nikolina Vuglešić, posebno su ponosni na priznanje koje su prije nekoliko dana dobili od Agencije za mobilnost i programe EU, gdje na godišnjem sastanku korisnika programa Mladi na djelu nagrađeni za kreativnost u širenju iskorištavanja rezultata projekta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest