Joža Boljkovac o optužbama za ubojstvo 21 Dugorešana: Nisam ja, ne bojim se zatvora!

Nekadašnji “oznaš”, poslije prvi ministar hrvatske policije, a danas kao umirovljenik – optuženik za ubojstvo 21 osobe s dugoreškog područja u vrijeme poraća Drugog svjetskog rata, Joža Boljkovac, nazočio je današnjem otkrivanju spomen kosturnice u Gornjoj Trebinji, postavljenoj u spomen na 205 žrtava ustaškog zločina na današnji dan prije 72 godine. Joža Boljkovac poznat je i cijenjen kao antifašist i rado viđen gost na sličnim događanjima, a da dođe na njih ne mogu ga spriječiti ni bolest niti optužbe za ratni zločin, što potvrđuje i današnji događaj.

– Nisam ja, i to nema nikakve veze samnom. To jednostavno nije mogla raditi kotarska policija, u bazi i logoru je tada bila okružna policija. Ustaše, one sa slovom “U”, tada je kupila logorska ekipa, a druge, organizatore ustaškog pokreta kupila je okružna OZNA, ne kotarska jer za to nije imala nadležnost. Zatvora se ne bojim, a hoće li me osuditi je diskrecijsko pravo Suda. Argumenata za tako nešto nemaju. Osim toga, u vrijeme kada se to događalo ja sam bio u bolnici jer sam imao teško trovanje – komentirao je novinarima Joža Boljkovac početak suđenja u veljači na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje će se braniti od optužbi Državnog odvjetništva koje ga tereti da je kao šef kotarske OZNA-e zapovijedio smaknuća civila s područja Duge Rese u vrijeme poraća 1945. godine zbog optužbi da su surađivali s ustaškim vlastima.

Podsjetimo, Boljkovca zagrebačko Županijsko odvjetništvo tereti da je naložio ubojstva 21 osobe, jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju ubijen je na dugoreškoj željezničkoj stanici, preostalih 20 u šumi Vidanka-Curak, gdje su odmah i zakopani.

Boljkovac je prvi puta zbog tih navodnih zločina bio uhićen prije dvije godine te je bio pritvoren, ali je Ustavni sud ukinuo odluku o pokretanju istrage zbog proceduralnih razloga i ubrzo je pušten. Nova istraga pokrenuta je u siječnju prošle godine, a u rujnu je rezultirala podizanjem optužnice po kojoj će mu se sada i suditi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest