Ogulin u srcu: Turković “šije” Jelića za 2,5 tisuće kuna

E baš sam ovih prošlih dana nekako glup. Ne uobičajeno glup kako ja to znam biti, već nakako posebno glup. Suptilno glup. Totalno glup. Definitivno bedasti. Neuračunljiv. Zapravo, nikakav. Biti će, sve se tješim, da je to od vremena. Jer siječanj je i čudno neko vrijeme, zbrkano, nestabilno. Ko ova naša država. Ni vrit, ni mimo. I država i vrijeme. Pa valjda pod utjecajem tog vremena postavljam glupa pitanja. Tako u postu, u kome na svom blogu Ogulin u srcu, prenosim informaciju kolega s KAportala o “poduzetničkom boomu” u županijskoj zoni Logorište, ko zadnji naivac u naslovu postavljam to glupo, bedasto pitanje: Kako to drugim ide a nama ne. Pa dalje kontam. Baš si Nešo glup. Kako nam ne ide. Ide nam.

– Evo, idu nam recimo požarevi ili požari. Svako malo nešto nam izgori. Do temelja.

– Idu nam lokalne afere i aferice.

– Ide nam ko podmazan, iz dana u dan sve veći broj nezaposlenih.

– Dobro stojimo i kod nerentabilnih investicija. Gotovo sve su nam takve.

– Ide nam rekordno sporo gradnja Pučkog otvorenog učilišta. Ko zidanje Skadra na Bojani, odnosno Dobri.

– Pa nam izvrsno idu poplave.

– Pa sukobi interesa i da dalje ne nabrajam a bilo bi još dosta toga gdje smo uspješni. Do očaja.

– E da, skoro zaboravih. Izvrsno nam ide proračun – prema dolje.

– Shodno tome, idu nam i plaćice naših čelnika. Prema gore.

Eto, neki bezobrazni portal objavio je plaćice “rvackije” gradonačelnika. Pa s ponosom vidjeh kako je naš gradonačelnik, obzirom na jadnu situaciju u gradu i još jadniju u proračunu, s plaćom od 15 tisuća kuna ( 23.3oo,oo bruto ), zapravo vrlo visoko plasiran. Prva liga. Pa me to ispunjava ponosom. Sve nekako iznutra drhtim od sreće. Treperim. Vidiš, to je naš Jure. Zna on, zna. A i treba mu. Htjede Jure onako ko pravi političar negdje krajem godine, na sastanku s koalicijskim partnerima ( s kojeg sastanka cure informacije koliko voliš ), smanjit plaće sebi i gradskim zaposlenicima. Za tri posto. I tako bi uštedjeli “čak” 100 tisuća kuna. Kaže mi moj izvor ili izvorčić, kako je tom prigodom sa svojim prijedlogom “neodgovorno izletio” dogradonačelnik Stipetić. Ko pravaš, valjda se zaželio više prava. Odnosno pravde. Veli dakle Željo otprilike:

“Ostavimo zaposlenima plaće kakve imaju a skinimo sebi- gradonačelniku, i trojici njegovih zamjenika plaće za 20 posto. Time ćemo uštedjeti duplo više a nećemo oštetiti ljude “. Ispade Željo naivan. Jer digne se jedan odmah na zadnje noge. Ne da. Ni govora. Ništa od toga. I tako ostade kako je. Plaće ko u snu.

Gradonačelnik 15.000,oo kuna . Zamjenici nešto manje. Što me ispunjava ponosom. Volio ih ko pravi lokalpatriota da naš Jure ima više od Bandića. Što popularni Bandinjos ima proračun veći od državnog, koga briga. Samo da nam je Jurica prvi. To bi Ogulincima prilikom kopanja po kontejnerima i večernjeg čekanja u redu za jeftiniji kruh, mnogo značilo. Pogotovo onim iz najveće ogulinske tvrtke – Zavoda za zapošljavanje.

U u ovoj priči mi je sada nešto sumnjiv onaj karlovački profesor, Jelić se, mislim zove. Ne da mislim. Znam. Nekako mi je tip, s naše ogulinske distance, baš simpa. On je gradonačelnik županijske metropole. I potpredsjednik HDZ-a. Velika zvijerka. Proračun Grada mu je pet puta veći od ogulinskog, a gradonačelnička plaća manja – 12.423,77 kuna. Kako to, opet kontam. Kako ga ovaj “naš” ogulinski šije za 2,5 tisuće kunića. Bit će valjda zato što profesori nisu na cijeni.

I kako je to gazdi Vučiću promaklo. Čini se da se Jure malo zaigrao jer Vučko takav politički kiks ni u snu ne bi napravio. A kamo li dozvolio. Uz sve to, valjda da bi lakše vladao, prvi čovjek Ogulina ima čak tri zamjenika. Koji se “ubiše” od posla. Bez rezultata. A kada im iz SDP-a prigovore kako se rashodi za zaposlene u gradskoj upravi stalno povećavaju, oni se, usprkos argumentima koje imaju, nisu udostojili ni odgovoriti. To je valjda njihov način prikupljanja političkih poena. Krajnja bahatost.

A na kraju, ogulinskim vlastodršcima, onako kao pomoć u radu, navodim primjer kako štede u Metkoviću:

“U prvih sedam mjeseci nove vlasti svi gradski zaposlenici u Metkoviću su na minimalcu, pa i gradonačelnik, čija je plaća 3.600 kuna. Dvoje zamjenika gradonačelnika, su volonteri dok je vijećnička naknada za sedamnaest gradskih vijećnika samo jedna kuna”.

Bog i fala i nemojte kaj zamerit.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest