HDZ-ovci se iz Hercegovine vratili “duhovno obnovljeni” – Mandić kaže da ono što su naučili valja primjeniti

Mandići Jelić prije odlaska u Hercegovinu

Hoće li se ostvariti nade predsjednika karlovačkog HDZ-a Damira Mandića da ovogodišnji odlazak na duhovnu obnovu u Hercegovinu bude plodonosniji od prijašnja četiri, tek ćemo doznati, no netom nakon povratka u Karlovac, uvjeren je da je boravak u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru bio itekako učinkovit.

-Nije to bila duhovna obnova, nego seminar poput onih koji su uobičajeni i održavaju se svuda u svijetu. A mislim da je sudjelovanje na njemu bilo korisno za sve koji su tamo bili, kazao je za KAportal Mandić.

Sa stranačkim kolegama, njih 30-ak, od prof. Jakova Mamića slušao je predavanja o vjeri i politici. Tako su, po Mandićevim riječima, obradili tu temu kroz povijest, bavili se etikom i kršćanskom etikom, podsjetili se da je politika služenje zajednici, da onaj tko se njome bavi treba imati i profesionalne i osobne kvalitete, da mu na prvom mjestu moraju biti ljudi ugroženi po bilo kojem principu, da u nadmetanju s političkim suparnicima valja izbjegavati politikanstvo, slušali su i o svjetovnosti države i politike, poštivanju demokratske procedure…

Komentari na njihov odlazak u Hercegovinu, kamo su Karlovčani, od zaposlenika Gradske uprave, ravnatelja škola, vjeroučitelja do članova HDZ-a, išli petu godinu za redom, bili su različiti: od pozitivnih do onih kako HDZ-ovcima nikakva duhovna obnova ne može pomoći.

– Sve ružno što se dogodilo, gdje su pojedinci, a ima ih više, zaista zloupotrijebili povjerenje građana, ali i stranke, ni u jednom trenutku ne mogu zasjeniti sve ono dobro što je HDZ učinio u stvaranju naše države i njenom demokratskom uređenju. Kritike su opravdane zbog tih, bivših članova HDZ-a, ali to nije cjelokupna stvarnost i jedino što se može gledati kad je o stranci riječ, izjavio je Mandić.

Priznaje da je izjava uoči puta u Hercegovinu o tome kako su odlasci na prijašnje seminare trebali donijeti bolje rezultate kod sudionika, bila kritika na račun svih, uključujući i njega samoga.

– Mislim da se može puno više napraviti. Važno je da ono što čujemo i naučimo i pokušamo oživotvoriti u svakodnevnom životu, zaključio je Mandić, naglasivši da su na seminar svi išli dragovoljno, od prvog odlaska 2010. do ovogodišnjeg.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest