Po slovu zakona Ozimeci su stan prodali, u udruzi Stop deložacijama kažu da su žrtva pohlepe lihvara

Mučna deložacija obitelji Ozimec koja je jučer zgrozila Hrvatsku, formalno – pravno je u stvari – prodaja stana.

Kako nam je kazala glasnogovornica Općinskog suda Irena Šegavić, ovrha radi iseljenja i predaje u posjed provedena je na temelju pravomoćnog rješenja o ovrsi koje je doneseno na temelju pravomoćne presude Općinskog suda. Kako saznajemo, oba supružnika Ozimec u deložaciji su bila lakše ozlijeđena, te su privedeni zbog “sprječavanja vršenja službene radnje od strane službenih osoba”, dok policija utvrđuje što se točno dogodilo u stanu, kao i je li bilo prekoračenja ovlasti policije.

Kako je do svega došlo ispričala je glasnogovornica Šegavić. Kaže da je ovršenici  naloženo da iseli iz predmetnog stana te da ga slobodnog od osoba i stvari preda u posjed ovrhovoditelju.

– Istom pravomoćnom presudom je odbijen protutužbeni zahtjev ovršenice kojim je traženo da se utvrdi da je ništetan kupoprodajni ugovor od 11.prosinca 2006. godine koji ugovor je ovršenica kao prodavateljica sklopila s ovrhovoditeljem kao kupcem, dodaje glasnogovornica.

Radilo se, naime, o kupoprodajnom ugovoru na temelju kojeg je ovrhovoditelj uknjižio svoje pravo vlasništva na predmetnom stanu u zemljišnim knjigama, a nakon toga, kao vlasnik nekretnine ishodio navedenu pravomoćnu presudu na temelju koje je ovrha i provedena.

U udruzi Stop deložacijama koja je medije i obavijestila o deložaciji u Grabriku smatraju da, iako se formalno – pravno radi o prodaji stana, do nje je došlo radi kredita koji je u međuvremenu vraćen sa zakašnjenjem, dok je druga strana aktivirala kupoprodajni ugovor iako to nije trebala.

– U zadnje vrijeme se sve ćešće lihvari traže da se potpiše kupoprodajni ugovor za nekretninu jer im je to manje rizično nego klasični ugovori o zajmu. Nakon što je obitelj Ozimec vratila novac, onaj koji ga je posudio nije trebao aktivirati kupoprodajni ugovor, no bio je pohlepan i to ipak učinio, rekao je za KAportal dopredsjednik Udruge Stop deložacijama Ivan Sinčić.

Kako dodaje, u ovom slučaju udruga nije reagirala kao obično, postavljanjem “živog zida” jer se radi o ovrsi koju provodi privatna osoba. Svojim tijelima štite nekretninu ako je ovrhovoditelj banka, država ili neka druga institucija. Smatraju da građani nisu krivi što često moraju uzimati kredite, jer nemaju drugog profita, dok to obilato koriste oni koji ih daju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest