KAretrovizor: Spin socijalizma – nema nestašica, nego drugovi kupuju i troše više nego im treba

Jednako kao što se – sudeći prema tekstu u nastavku od prije
trideset i nešto godina – mnogima činilo nevjerojatnim da u
nekoliko sati može planuti 4 tona kave s polica karlovačkih
trgovina, toliko je danas nevjerojatno da su novine, trgovci i
proizvođači građane korili jer kupuju i troše previše!

U predtržišnoj ekonomiji (ili posttržišnoj, ovisi kako se na
socijalizam kao društveno uređenje gleda), potražnja nije
definirala ponudu, već se pokušavalo činiti upravo obrnuto. I
zato su u kolektivnom pamćenju, osim romantiziranih sjećanja o
ležernom životu, lakoći ispunjavanja osnovnih, ali važnih
životnih potreba (zaposlenje, stan, auto, ljetovanje…), ostale
urezane i nestašice, inflacija, čekanje u dugim redovima pred
trgovinama, vožnje na par-nepar automobilske tablice, redukcije
struje…

S povijesne distance jasno je da je planska ekonomija imala
fundamentalnih nedostataka zbog kojih je dolazilo do prekida u
proizvodnim procesima, ali u to vrijeme nije bilo uputno
propitivati dogmu socijalističke ekonomske politike. Lakše je
bilo optužiti narod da podliježe dezinformacijama o najavi
nestašica koje ih navode da previše misle na sebe, stvaraju
zalihe i općenito troše više negoli im treba.

Što se dešava s kavom?, Karlovački tjednik, 27. prosinca
1979. godine

Povećana potražnja roba široke potrošnje uobičajena je pojava u
pretprazničke dane, posebno novogodišnje. Karlovački snabdjevači,
u prvom redu Proizvodno-prometni kombinat i “Tekstil” pobrinuli
su se da prodavaonice budu opskrbljene dovoljnim količinama
prehrambenih i drugih artikala. Prodavaonice neće raditi u dane
praznika, 1. i 2. siječnja, dok će dan prije i poslije praznika
normalno raditi. Ova godina bit će zabilježena po “nestašici”
nekih artikala, i to kave, soli, deterdženata, mesa. No, da li se
baš radilo o nestašici ili nečem drugom? Pravu istinu o kavi i
soli saznali smo u PPK. Naime, prema podacima koje smo dobili od
Nikole Belavića, šefa poslovnica prehrane PPK, ove godine prodano
je 211 tona kave od čega samo u gradu Karlovcu 170 tona. To je za
20 tona više nego prošle godine kada nije bilo riječi o
nestašici. Ovih dana očekuje se daljih 4 do 5 tona kave. U
četvrtak prošlog tjedna za svega nekoliko sati u karlovačkim
prodavaonicama “planula” je pošiljka od 4 tone ovog artikla.
Onima koji nisu uspjeli snabdjeti se za duži rok ovo će se činiti
nevjerojatnim. Slično je i sa solju. Na “vijest” da će nestati
soli proturene u 10. mjesecu ove godine, u 4 dana prodano je 165
tona. Ove godine PPK je prodao 1.155 tona soli. Inače, napomenimo
da je normalna potrošnja oko 900 tona godišnje! Nedavno
poskupljenje mesa iznenadilo je mnoge potrošače. Od petka, 21.
12. i Karlovčani plaćaju kilogram junetine i govedine za 20,6
posto više nego ranije. Svinjetina je najviše poskupila i to za
29 posto, a teletina za 20 posto po kilogramu. Najniže povećanje
cijena osjetilo se kod piletine i to za 5,7 posto. Do ovog
porasta cijena mesa došlo je zbog povećanja otkupnih cijena stoke
koje su bile zamrznute iako je cijena stočne hrane prije nekoliko
mjeseci bila uvećana. Što se tiče opskrbe mesom za praznike, kako
saznajemo od Božidara Blauhorna, komercijalnog direktora OOUR
“Promes” junetine i govedine bit će dovoljno za praznike,
svinjetine također, ali ne u potpunom asortimanu. Smrznutog karea
ima u dovoljnim količinama, a na zalihama ima još 10 tona
svinjetine od buta. Svježe svinjetine bit će također na
raspolaganju potrošačima jer “Promes” tjedno kolje po 500 komada
svinja, odnosno stavlja u prodajnu mrežu 10 do 18 tona svakog
tjedna. Peradi također neće nedostajati. Od petka u karlovačkim
mesnicama bit će stavljeno u prodaju 200 komada odojaka težine od
15 do 20 kilograma. Dakle, snabdijevanje je normalno i nema
razloga za nervozu i stvaranje nepotrebnih zaliha. U opskrbi
karlovačkog tržišta ne događa se ništa zabrinjavajuće. Čak što
više, prema nekim uporednim podacima, Karlovac je daleko bolje
snabdjeven nego mnogi drugi gradovi u SR Hrvatskoj.

 Pripremio Tihomir Ivka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest