Uz 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju, podsjećamo na karlovačke olimpijce Nadu Birko – Kustec i Jovana “Đana” Tomića

Od 7. do 23. veljače oči svjetske javnosti bit će uperene u Soči, gdje će se više od 2.500 sportaša i sportašica iz rekordnih 88 država natjecati na 22. Zimskim olimpijskim igrama. U povijesti ovog velikog natjecanja hrvatski su natjecatelji sve do pojave obitelji Kostelić imali uglavnom ulogu u skladu s onom poznatom Coubertineovskom: “Važno je sudjelovati”. Hrvatski sudionici na Zimskim olimpijskim igrama bili su više iznimka no pravilo, ali među njima je i dvoje onih koji su dijelom vezani uz naš grad.

Prva hrvatska zimska olimpijka bila je Nada Birko – Kustec, koja je od 1949. do 1954. godine bila prvakinja Jugoslavije u skijaškom trčanju. Ova Mrkopljanka, međutim, u ljetno je vrijeme postajala Karlovčanka i atletičarka! Dok je zimi osvajala prva mjesta u skijaškom trčanju, u toplijim danima bila je članica karlovačkog Atletskog kluba Željezničar. Nada Birko-Kustec i Slovenka Angela Kordež bile su 1952. godine na 6. Zimskim olimpijskim igrama u Oslu ujedno i prve ženske predstavnice bivše Jugoslavije na zimskim igrama. Birko-Kustec ostvarila je pritom i vrlo solidan rezultat, zauzevši 14. mjesto u utrci na 10 kilometara. Četiri godine kasnije domaćin Zimskih olimpijskih igara bila je talijanska Cortina d’Ampezzo, a Nada Birko – Kustec, već na zalasku karijere, na istoj relaciji bila je 35., a nastupila je i u ženskoj štafeti SFR Jugoslavije koja je na cilj došla deveta.

Na Zimskim olimpijskim igrama nastupao je i jedan od najsvestranijih hrvatskih sportaša svih vremena – Jovan “Đan” Tomić, koji je u Karlovac doselio kao 11-godišnjak iz Sjedinjenih Američkih Država i u gradu na četiri rijeke bavio se, i to s uspjehom – gotovo svim sportovima! Iako je bio i jedan od začetnika košarke u tadašnjoj kraljevini pa i član reprezentacije na prvoj službenoj utakmici protiv Italije, njegova najveća ljubav ipak je bio hokej na ledu. Upravo u vrijeme zlatnog doba (ali ujedno i labuđeg pjeva) karlovačkog hokeja na ledu, kada su gradski hokejaši bili na rubu plasmana u saveznu ligu, Jovan “Đan” Tomić napokon je uspio doći i do Zimskih olimpijskih igara. Ne više kao sportaš, već kao izbornik hokejaške reprezentacije Jugoslavije u Innsbrucku 1964. godine. Bio je to prvi nastup reprezentacije bivše države na olimpijskim igrama, a zauzeli su 14. mjesto. Tomić je na čelu reprezentacije bio i četiri godine kasnije u Grenobleu, gdje je Jugoslavija postigla i svoj najveći hokejaški uspjeh. Nakon poraza u eliminacijskoj utakmici s Finskom (2:11), hokejaši nekadašnje države u utješnoj su skupini redom pobjeđivali Japan, Austriju, Francusku, Rumunjsku i Norvešku te zauzeli deveto mjesto na olimpijskim igrama, a ujedno i sedmo u Europi, jer u to vrijeme hokejaški turnir na Zimskim olimpijskim igrama računao se i kao službeno Europsko prvenstvo.

Napokon, ne treba zaboraviti da je Karlovac predstavnika imao i na prethodnim Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Djelić zasluga za dvije srebrne medalje Ivice Kostelića u slalomu i superkombinacija imao je i fizioterapeut Danko Butala iz našeg grada, koji je s Kostelićima prošao velik broj velikih svjetskih natjecanja, pružajući našem skijaškom velemajstoru neophodne medicinske usluge i tretmane.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest