Sudski epilog stravične prometne nesreće u Lici odvija se u Karlovcu – je li do tragedije došlo zbog niza propusta?

i

Na Županijskom sudu u Karlovcu dobit će sudski epilog tragična nesreća kod tunela Krpani na autocesti A-1 koja je odnijela četiri života, a čak je 16 osoba ozlijeđeno.

Sudsko vijeće koje predvodi sutkinja Sanda Janković počelo je raspravu i saslušanje riječi prvookrivljenog Ive Klanca (48) iz Posedarja – ophodara iz Tehničke jedinice Sveti Rok, drugookrivljenog Lovre Šabića (37) iz Imotskog koji je radio kao pomoćnik direktora HAC-ONC-a za tehničke poslove u Sektoru održavanja, zatim šefove odjela Kazimir Služeka, Jakova Pedisića i Davora Bičanića ispred petookrivljenog trgovačkog društva.

Zaleđena cesta postala je smrtonosna za vozače i putnike, a što se točno dogodilo Sud će utvrđivati kroz ispitivanje optuženih i čak 27 svjedoka, te pokušati utvrditi je li se radilo o propustima ophodarske službe i njihovih nadređenih.

Naime, u optužnici se navodi da su Ivo Klanac kao ophodar te Jakov Pedisić kao njegov nadređeni, iako su znali da je meteorološka stanica na vijaduktu Krpani neispravna, te usprkos tome što su po vremenskoj prognozi znali za mogućnost poledice, propustili preventivno posipati kolnik autoceste na ovom dijelu.

Lovru Šabića i Kazimira Služeka se pak tereti da su propustili vozače na uređajima obavijestiti o stanju na cesti, odnosno njihove nadređene da im nisu javili da su uređaji u kvaru. Vozači su u tunel ulazili i brzinom od oko 100 kilometara na sat, a a sve ostalo je zabilježeno kao jedna od najvećih tragedija na autocesti A-1 koja se u ovim vremenskim uvjetima pretvorila u klizalište.

Kao prvi svjedok je govorio voditelj elektro – održavanja u Svetom Roku Mario Budiša, te napomenuo da već danima prije nesreće nije radila komunikacija između stanica s centrom na Maslenici. O tome je, kaže, izvijestio nadređene. Također nije radila niti meteorološka postaja. Sud će morati utvrditi je li do tragedije dovelo niz propusta.

Suđenje se nastavlja…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest