Karlovački studenti Alma Mater Europea u Bruxellesu – stjecanje praktičnih znanja o europskim projektima

Karlovački studenti Alma Mater Europea u Bruxellesu – stjecanje
praktičnih znanja o europskim projektima

Visokoškolska i znanstveno institucijska ustanova Alma Mater Europaea – Europski centar Maribor (ECM) već dvije godine djeluje u gradu Karlovcu. Ukoliko se odlučite postati magistar europskog poslovnog studija pružiti će vam se prilika stjecanja znanja iz područja poslovnih znanosti, ekonomije i prava na europskoj razini. Studiranje na Alma Mater Europaea omogućava stjecanje općeg i specifičnog teoretskog znanja neophodnog za različite odgovornosti na svim razinama pripreme, vođenja i upravljanja europskim projektima.

Karlovački studenti istoimene visokoškolske ustanove, u razdoblju od 12. do 15. veljače posjetili su Bruxelles. Prvi dan studenti su posjetili Europsku komisiju gdje su ih dočekali predstavnik Istarske županije Dino Babić, zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te veleposlanik u Bruxellesu Mario Nobilo. Studenti su mogli čuti bitne informacije vezane uz prekograničnu suradnju, prioritete Europske unije, poticaje zapošljavanja mladih ljudi, sedmogodišnji proračun, međunarodne odnose, kohezijsku politiku ali i postaviti pitanja vezana uz isto. Od stranih predstavnika studenti su upoznali Sabine Germe iz uprave za regionalnu politiku te Christian-Yves Krappitza iz područja opće ekonomije i financijskih poslova

Drugi dan studenti su imali priliku posjetiti Europski parlament i muzej Parlamentarium. Europski parlament je jedina multionacionalna parlamentarna skupština na svijetu i jedina institucija čije članove izabiru izravno njezini građani. Europski parlament raspravlja, predlaže i donosi zakone u korist građana Europske unije. Za primjer se može uzeti razgovor putem mobitela u inozemstvu. Europskom uredbom koja je na snazi od 2007.godine određena je gornja granica dodatnih troškova za odlazne ili dolazne pozive u drugoj državi članici EU-a a cilj je postupno ih sniziti. Zastupnici Europskog parlamenta postigli su da od 01.07.2011.cijene roaminga ne prelaze 0,35 EUR po minuti – odlazni pozivi i 0,11 EUR po minuti – dolazni pozivi bez PDV-a., cijene SMS-a ne smije biti skuplja od 0,11 EUR. Europski parlament na popis europskih interesa stavlja proračun ali prije svega ljudska prava, slobode i demokraciju. Europski parlament čvrsto osuđuje smrtnu kaznu u svim okolnostima i slučajevima, često su zastupnici zastupali bezuvjetno i globalno uvođenje moratorija na smrtne kazne određeno od strane UN-a putem rezolucije, pomoću te mjere Europski parlament potvrđuje ljudsko dostojanstvo i vrijednost života.

Za kraj ekskurzije studenti su se upoznali sa jednim od poznatih stručnjaka za odnose s javnošću, George Ellis Ruanom, koji je održao predavanje vezano uz strateško planiranje i odnose s javnošću. Jedno od pitanja bilo je kako napisati kvalitetan CV i po čemu ostati zapamćen? Na što je odgovorio da nikako svoj CV ne stavljamo u rozu kuvertu sa srebrnim šljokicama koje će se razletiti po uredu vašeg potencijalnog poslodavca, kao što je to on doživio. Kvalitetan CV treba biti na jednoj strani, kratko i jasno prikazivati vaše obrazovanje, vještine i radno iskustvo.

Svoje slobodno vrijeme studenti su mogli provesti u razgledavanju Bruxellesa, slikanju kod Atomiuma, degustiranju belgijskih poznatih delicija poput piva, čokolada i vafli.

 Mateja Staroveški

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest