Tri kavaljera frajle Melanije sinoć oduševila prepun Zorin dom (FOTO GALERIJA)

Romanu “Tri kavaljera Frajle Melanije”, koji je objavljen 1920. godine, Krleža je dao podnaslov “Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna”. U središtu priče nalazi se Melanija Krvarić, osjetljiva djevojka koja je nakon smrti roditelja stekla bogatstvo i postala u provincijskom okružju dobra ženidbena prilika. Prvi je kavalir primitivni bilježnički kandidat Janko Fintek (Ozren Opačić), koji je nakon zaruka smatra privatnim vlasništvom i u pijanstvu prodaje studentu Mirku Novaku (Miran Kurspahić). Na njegov nagovor Melanija prodaje imanje, prelazi u grad i zajedno putuju po Europi. Novakovu ljubav, kao novčani interes, a njegov studij kao prevaru, razotkriva Melaniji u nju zaljubljeni susjed, bolesni pjesnik idealist Marijan Ksaver Trnin (Marinko Prga). Dok on mašta o Melaniji, ona se zaljubljuje u mladoga novinara, buntovnika Pubu Vlahovića (Jan Kerekeš). Puba je u gimnaziji – iz koje je izbačen poradi liberalizma i ateizma – bio pod utjecajem Trninova pjesništva, potom je postao novinar, jugoslavenski nacionalist oduševljen Meštrovićem. Upravo je dijalog između Trnina i Vlahovića zapravo sukob između dvaju naraštaja hrvatske književnosti i kulture. U trenutku patetičnoga zanosa Trnin se penje na krov i nespretno pogiba, a Melanija otkriva Pubin preljub i dovodi stvar do skandala koji svršava na policiji.

“Tri kavaljera frajle Melanije” moguće je čitati kao pripovijest o hrvatskoj moderni, odnosno posrijedi nije isključivo ironiziranje trivijalne narativne strukture, nego parodija različitih stilskih usmjerenja unutar toga književnog razdoblja.

– Udruga Karlovac Polkazahvaljuje svima koji podržavaju njezin rad, posjetiteljima, Zorin domu i HNK Varaždin – naglasio je potpredsjednik Udruge Miro Katić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest