Velika vojarna na bubnju – hoće li novi vlasnici Karlovačke banke propustiti priliku da je obnove i upišu se u povijest?

Karlovačka banka oglasila je prodaju svih nekretnina u svom vlasništvu, pa tako i “Velike vojarne” na Trgu bana Josipa Jelačića u srcu karlovačke povijesne Zvijezde. Zdanje koje je 2007. godine kupljeno za dva milijuna eura, već je više godina oglašeno za prodaju no, kao i za ostatak nekretnina u Zvijezdi, interesa nema.

Propali planovi

Podsjetimo, u boljim, prijekriznim vremenima planirano je uređenje kompletnog prostora od gotovo pet tisuća četvornih metara u novu poslovnicu banke, ali i dodatni multifunkcionalni poslovno – stambeni kompleks koji bi novi život udahnuo zaboravljenoj i nepravedno zapostavljenoj karlovačkoj Zvijezdi. Nakon prodaje “Velike vojarne” KABA-i likovali su i karlovački dužnosnici hvalivši se dobro odrađenim poslom, no sedam godina kasnije ništa se nije pokrenulo niti napravilo.

Ostaje pitanje hoće li se po tom pitanju išta promijeniti s dolaskom novih vlasnika u Karlovačku banku, industrijalaca Marka Vukovića i Ivana Žabčića. Kako je rečeno na njihovom predstavljanju, KABA nije agencija za prodaju nekretnina, pa se onih u svom vlasništvu, a ima ih popriličan broj, namjerava što prije riješiti. U tu svrhu zadnjih dana KABA je krenula u oglašavanje prodaje nekretnina koje ima, i to prilično agresivno, više nego ijedna postojeća agencija u gradu.

Preduvjet revitalizacije?

U svakom slučaju, na bubnju je i “Velika vojarna” čije je uređenje, po zamisli još uvijek aktualnog gradonačelnika Damira Jelića prije sedam godina bilo preduvjet revitalizacije Zvijezde. Zanimljivo, nakon što je prodana vojarna, a već u fazi obnove bila Žitna kuća, Jelić je spominjao kako je to poveznica koja će revitalizirati kompletnu Zvijezdu i to na način da obnova kreće iz srca prema Korzu, dok će Radićeva ulica, po mnogima prioritetna, kasnije biti obnovljena.

Primjer Žitne kuće

Žitna kuća već nekoliko godina blješti punim sjajem na ponos Karlovčana, ali prije svih vlasnika i obnovitelja Nikole Hanžela, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li novi vlasnici banke slijediti primjer davnih karlovačkih filantropa poput Šebetića, Vrbanića, tako da devastirano zdanje koje su kupili, pretvore u novi reprezentativan gradski prostor. Ili će i ova zgrada nastaviti živjeti svoju povijest propadanja bez fizičke smrti jer ju se kao spomenik kulturne baštine ne smije srušiti, ali smije ostaviti da propada.

Velika vojarna – KAfotka

Događaj u napretku Karlovca bila je gradnja prve dvokatne barokne palače “Velike pješačke vojarne ” u Zvijezdi 1752. g. Djelo je inžinjera Antuna Bendla, koji je završio u Beču inžinjersku akademiju, dobio je čin kapetana u austrijskom nasljednom ratu 1745. g. i poslan u Karlovac. Zanimao se za gradnju kasarni, mostova, obnavljanje tvrđavskih bedema i gradnju zdenca. Iscrpljen s ratištima (s Prusima 1756. g.) razbolio se i umro u Karlovcu 1759. g. Vojarna je ucrtana u nacrt tvrđave 1752. g. To četverokrilna palača koja zatvara unutarnje dvorište. Na svim katovima ima arkadne hodnike. Ulaz u vežu je na stražnjem krilu (Haulikova ul.) a ima barokni klesani dovratnik. Barokno krovište bilo je ispunjeno zračnicama koje u dva niza probijaju krovnu plohu (danas samo jedan niz). Prema novinaru Franji Deaku gradnja vojarne završena je 1770. g., a kasniji general i feldmaršal barun Joseph von Brentano, viceguverner Vojne krajine palaču je pregradio i povećao. Umro je u Karlovcu 1764.g. i sahranjen u crkvi Sv.Trojice. Prema nacrtu iz 1776.g. naziva se “Velika vojarna” u koju je smještena i škola redovnika pijarista. U prvoj Jugoslaviji (1918.-1941.) zvala se “Vojarna Zrinskih”, a od 1945.-1990.g.vojarna “Ivo Marinković”. Obnovljena je 1920.-ih. Prodana je Karlovačkoj banci 2007.g. (Biserka Fabac)

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest