Bračni par sa Gradca osumnjičen za pronevjeru više od 1,5 milijuna kuna – potkradali gradsku knjižnicu, Mjesni odbor i DVD Gradac

Karlovačka policija završila je kriminalističko istraživanje vezano za malverzacije u jednoj gradskoj ustanovi, jednom mjesnom odboru i dobrovoljnom vatrogasnom društvu tako da se 43-godišnjakinja i 49-godišnjak sumnjiče za pronevjeru više od milijun i pol kuna.

Članovi HDZ-a

Neslužbeno saznajemo da se radi o Ivanu i Hermini Benić, odnosno karlovačkoj Gradskoj knjižnici, Mjesnom odboru Gradac i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gradac. Ivan Benić je donedavno bio i predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gradac i predsjednik MO, no s te funkcije je, doznajemo, nedavno smijenjen, dok je Hermina Benić kao knjigovotkinja radila u Gradskoj knjižnici te isto bila jedna od kandidatkinja HDZ-a na mjesnim izborima. Oboje su, nakon što se doznalo za malverzacije, izbačeni iz stranke. Iako smo za komentar ovog slučaja zatražili predsjednika GO HDZ-a Damira Mandića, do sada nam se nije javio na telefon.

Isisavali novac iz Gradske knjižnice

–  Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 43-godišnjakinja i 49-godišnjak u razdoblju od 2008. do 2013. godine kao odgovorne osobe zlouporabili svoj položaj i ovlasti na način da su potuzakonito prebacivali novčana sredstva iz javne ustanove na svoje privatne račune i račune mjesnog odbora i dobrovoljnog vatrogasnog društva, te ih kasnije nezakonito koristili za svoje privatne potrebe, zbog čega ih se sumnjiči da su počinili kaznena djela: Zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona, Krivotvorenje službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, Ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 315. st.1. Kaznenog zakona, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. Kaznenog zakona, a sve u vezi čl. 35. st. 3. Kaznenog zakona – Pojedinačni počinitelj kaznenog djela i sudionici i čl. 36. st. 2. Kaznenog djela – Počiniteljstvo, kažu u policiji.

Živjeli na visokoj nozi?

Po pričanjima Benićevih poznanika, zadnjih je godina ovaj bračni par iznenadio sa životom na “visokoj nozi”, svakako na nivou višem od njihovih redovnih primanja. Navodno je Benić nabavio novi automobil, dok su, zanimljivo, njihovi kućni prijatelji bili Draženka i Tomislav Glavinić, inače vlasnici obrta GT koji su osumnjičeni za izvlačenje oko  1,8 milijuna kuna preko fiktivnih faktura iz Hrvatskih šuma.

Ukradeno 1,5 milijuna kuna

U policiji dodaju da su ovim kaznenim djelima osumnjičenici si pribavili protupravnu imovinsku korist i oštetili spomenute ustanove za više od 1.500.000 kuna.  Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela oboje osumnjičenika danas tijekom dana predani su pritvorskom nadzorniku, a potom su uz Posebno izvješće dovedeni na Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

O uhićenju Ivana Benića pitali smo predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Karlovca Željka Šafara no on nam je u telefonskom razgovoru rekao da mu je ovo “prvi glas” o tom slučaju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest