U ŽDO-u ispitani Hermina i Ivan Benić – osim krađe, osumnjičeni i za krivotvorenje Benićeve diplome

Supružnici ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu

U Županijskom državnom odvjetništvu jučer su ispitani Hermina i Ivan Benić zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlast. Bivši HDZ-ov predsjednik Mjesnog odbora i Temeljnog ogranka stranke i njegova supruga koja je također bila na izbornoj listi HDZ-a, “nanizali” su veći broj kaznenih djela u domeni zlouporabe položaja i ovlasti, vođenja poslovnih knjiga i krivotvorenja.

Prvoosumnjičena bivša šefica računovodstva karlovačke Gradske knjižnice, sumnjiči se da je od 25. lipnja 2009. godine do 31. prosinca 2012. s računa knjižnice izvukla čak milijun i 472 tisuće kuna i to na svoj tekući račun s kojeg je potom novac prebacivala na račune Mjesnog odbora Gradac i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradac kojima je rukovodio njezin suprug.

Lažnu potvrdu o struci upisao u radnu knjižicu

– Postoji osnova sumnje da je drugoosumnjičenik (Ivan Benić op.a.) kao predsjednik Mjesnog odbora i društva u više navrata potpisivao virmane za plaćanje omogućivši prvoosumnjičenici podizanje novca koji je zadržala za sebe. Postoji osnova sumnje da je prvoosumnjičenica počinila i kazneno djelo krivotvorenja službene isprave kako bi prikrila novčane transakcije te postoji osnova sumnje da oboje nisu vodili poslovne knjige koje su kao odgovorne osobe po zakonu bili dužni voditi.

Ujedno, postoji osnova sumnje da je izradila potvrdu o stjecanju stručnog naziva na ime drugoosumnjičenika koju je on upisao u svoju radnu knjižicu, navodi DORH.

Predložen pritvor

Zanimljivo, upravo je Ivan Benić bio prisutan na tiskovnoj konferenciji kad je u Vatrogasnoj zajednici čiji je također bio dužnosnik javnosti objavljeno da je bivši tajnik Davorin Vrbanić tamo radio s lažnom diplomom, nabavljenoj u Srbiji.

Ovo državno odvjetništvo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu protiv osumnjičenika predložilo određivanje istražnog zatvora.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest