Za vrijeme poplave ŠRC i nesuđeni kamp bili pod vodom – zbog toga će KAquarium biti izgrađen kao vodno nepropusna školjka

Prošlo je ljeto potpisan ugovor između Grada Karlovca i Studia 3LHD o izradi idejnog rješenja, idejnog projekta i glavnog projekta, dakle kompletne tehničke dokumentacije do građevinske dozvole za gradnju KAquariuma, akvarija slatkovodne ribe koji bi grebao pomoći u profiliranju Karlovca kao turističke destinacije.

Potop na desnoj obali

Lokacija je znana, to je nesuđeni auto kamp na desnoj obali Korane, znaju se i rokovi. Prva lopata bi trebala bita zakopana već ovo proljeće. No, upravo minula ekstremna poplava koja je između ostalog potopila i tu lokaciju otvorila je nova pitanja o logici gradnje građevine vrijedne 3,5 milijuna eura na području koje može završiti pod vodom. Jedno od osnovnih pitanja je svakako i je li ovaj moment uzet u obzir kod planiranja. Pitali smo o tome Viktora Šegrta, jednog od idejnih začetnika projekta i direktorom Razvojne agencije Karlovačke županije koja je direktno vezana na projekt s obzirom da će se gro sredstava za KAquarium osigurati iz EU fondova.

Ova poplava ekstrem

– Svakako da je opasnost od poplave uzeta u obzir. Odnosno, u obzir su uzeti svi segmenti koje su odradili stručnjaci a bili su zaduženi za evaluaciju potrebnih elemenata projektiranja od imovinsko pravnih do prostorno planskih činjenica pa tako i same lokacije. Ujedno, kod prvotne ideje i građenja autokampa napravljena je dobra priprema, projektiranje i izgradnja građevine te je izgrađena na koti iznad poplava koju plave sto godišnje vode. Nažalost, ipak se dogodio ekstrem, kaže Šegrt.

 KAquarium – nepropusna školjka

Ističe kako su u ovom projektu KAquariuma angažirani vrhunski stručnjaci u tom resoru i uz suradnju s nadležnim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, napravljene su još dublje analize tako da je građevina isprojektirana kao bazenska vodno nepropusna školjka od najkvalitetnijih materijala koja ima tri ulaza prema centralnom trgu KAquariuma dok su za svaki ulaz predviđene pomične prepreke kao dodatna zaštita od mogućeg plavljenja.

– U konačnici, danas je ondje mogla biti zaista velika šteta da su na primjer bila parkirana skupocjena autokamp vozila a takvu štetu u stvarnosti nitko nije mogao tada predvidjeti da će se dogoditi. Zbog toga smo kod ovog projekta morali biti još oprezniji u predviđanjima. Valja svakako napomenuti kako je predviđen i poseban plan zbrinjavanja organizama vezanih za bilo kakve elementarne nepogode koji je sukladan nadležnim zakonskim aktima veznim uz namjenu građevina ovoga tipa, kaže direktor razvojne agencije.

Recept iz Nizozemske

Činjenica jest da na elementarne nepogode čovjek često može samo gledati i zbrajati štetu, no Šegrt je mišljenja da to ne mora biti slučaj s Karlovcem i poplavama. Prema njegovim riječima, našem gradu i okolici je nužna veća pomoć sa viših instanci kako bi imali siguran život jer smo svjesni da praktički svi dijelovi osim nekih užih gradskih središta periodički završavaju pod vodom. U tom smislu, problem poplave ne smije biti prepreka za projekt bilo kojeg tipa na području Karlovca i Karlovačke županije nego pokazatelj da treba što hitnije izgraditi sustav zaštite od poplave, u ovom konkretnom slučaju nužan je nasip te kanal Korana – Kupa.

– Ujedno na taj način će se stvoriti i novi prostori za razvoj poslovne i turističke infrastrukture te otvoriti dodatne prvoklasne poljoprivredne površine. Na kraju, neke druge europske zemlje, kao što je Nizozemska, su uvjetno rečeno “ukrale vodu” da bi stvorili dodatno zemljište za razvoj pa vjerujemo da će se i kod nas hitno riješiti problemi poplave, zaključuje Viktor Šegrt.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest