Naprijed Karlovac također zatražio ostavku gradonačelnika zbog afere Gradac, traže ukidanje nadzornih odbora i predlažu uštede

Davor Petračić, Draženka Polović i Duško Labus

Nakon najnovije afere u režiji karlovačkih članova HDZ-a u kojoj su, podsjetimo, građani oštećeni za čak milijun i pol kuna, i Naprijed Karlovac koalicija zatražila je ostavku gradonačelnika Damira Jelića ali i svih u nizu koji su zaduženi za kontrolu novca koji je na nezakonit način otjecao iz gradske knjižnice na privatne račune. U ovom slučaju ravnateljice knjižnice Fride Bišćan, članova Upravnog vijeća ove ustanove, te zaposlenika gradske uprave Ivana Uđbinca i Željka Šafara koji su trebali kontrolirati rad mjesnih odbora, pa prema tome i  MO Gradac.

No osim aktualnih afera, koaliciju koja se na prošlim izborima s jednim vijećnikom svrstala u klupe karlovačkog Gradskog vijeća ljuti što im se svi mogući prijedlozi, a do sada ih je bilo sedam, iz njima nerazumljivih razloga odbijaju. Kako je kazao vijećnik Davor Petračić, prijedlozi se odbijaju pod izlikom da moraju biti formalizirani iako nakon članka koji to propisuje stoji i kako ih nadležne službe moraju formalizirati. Što radi, pita se Petračić, 130 ljudi zaposlenih u gradskoj upravi da njegovi prijedlozi ne mogu doći na dnevni red rasprave u Gradskom vijeću. U Koaliciji smatraju da je predsjednik Gradskog vijeća nezakonito postupio s ograničavanjem broja vijećničkih pitanja te da bi se o ovome moglo konzultirati i Ministarstvo uprave.

A njihovi su prijedlozi, izgleda, vrlo konkretni. Petračić tvrdi da Grad može uštedjeti na ukidanju nadzornih odbora te transparentnom financiranju gradskih četvrti i mjesnih odbora na način da se financiraju projekti, a ne hladni pogon ljudi, uglavnom, stranačkih podobnika. Ušteda nije mala, čak 2,4 milijuna kuna. Nadalje, predlaže da se konačno izgradi pogon za proizvodnju biogoriva kojim bi se, umjesto četiri milijuna kuna godišnje utrošenih na sanaciju deponija na Ilovcu, novac zarađivao.

Ponuda gradonačelnika gradskim medijima je – nemoralna

Na novinarski upit Koalicija Naprijed očitovala se se o stanju u gradskim medijima, Karlovačkom tjedniku i Hrvatskom radio Karlovcu. Petračić je rekao da je ponuda gradonačelnika u stvari “nemoralna ponuda”, te da mediji moraju ostati u gradskom vlasništvu uz potporu od pola milijuna kuna godišnje. Duško Labus dodao je da bi se trebalo razmotriti i spajanje gradskih medija čime bi se, dodaje, sigurno napravila ušteda a i sinergijski učinak u dnevnom izvještavanju, naravno, kaže, bez utjecaja politike.

Draženka Polović kazala je kako je dosad mislila da se iz knjižnice mogu ukrasti samo knjige no izgleda, dodaje, to nije tako. Gradskoj vlasti spočitala je i zamjenu teza po kojoj se oni hvale da su upravo ti koji radili na kontroli diploma dok, u isto vrijeme članovi vladajućeg HDZ-a, iz dana u dan izviru s novim “lažnjacima”.

U Koaliciji optužuju gradonačelnika Jelića i za nevjerodostojnost pred biračima jer, kažu, nije ostvario predizborna obećanja vezana za nezaposlenost koja u Karlovcu i dalje raste.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest