Prva runda ekolozima: Eko Pan uspio srušiti rješenje Karlovačke županije da je MHE Barilović prihvatljiva za ekološku mrežu

Korana u Bariloviću

Nakon dvije tužbe Ekološkog društva Pan, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 13. veljače poništilo je rješenje Karlovačke županije od 26. studenog 2013. godine kojim je ocjenjeno da je zahvat MHE Barilović prihvatljiv za ekološku mrežu Republike Hrvatske, te na taj način usvojilo žalbu Eko Pana.

U Udruzi su zadovoljni ovakvim raspletom situacije jer je rješenje Ministarstva pokazalo da su bili u pravu kada su upozoravali da nisu provedeni svi potrebni postupci i da je nužna strateška procjena utjecaja na okoliš.

– Ne znamo hoće li investitor ponoviti postupak za MHE Barilović ili podnijeti žalbu Upravnom sudu, ali što god izaberu, pratit ćemo postupak i koristiti alate, od pravnih nadalje, da bismo stopirali realizaciju projekata za koje nije provedeno sve što treba.

Na Korani se planira gradnja 7 malih hidroelektrana, za tri su počeli postupci, i smatramo da se utjecaj na okoliš treba sagledati u cjelini, a ne za svaku MHE pojedinačno.  Pozivamo i sve stanovnike županije, a posebno u mjestima koja su obuhvaćena tim zahvatima, da nam se pridruže u borbi za očuvanje tih naših rijeka, pogotovo Korane, i spriječe projekti koji se žele realizirati izvan procedure koja se treba voditi, pojasnio je za KAportal Denis Frančišković iz Eko Pana.

Strateška procjena za sve male HE

Slijedom izdavanja rješenja za planirane male hidroelektrane na rijeci Korani, osjećamo se dužni ukazati na velik nedostatak u ukupnoj proceduri izdavanja, bilo kojeg od rješenja koja se odonose na rijeku Koranu. Iako rijeka Korana prema Uredbi vlade RH od rujna 2013.g. više nije dio Nature 2000, ipak je stanište niz ugroženih i zaštićenih divljih vrsta te je stoga prema projektima koji nedvojbeno imaju utjecaj na staništa tih vrsta, potrebno primjenivati mjere predostrožnosti. Kako je za tri male HE već pokrenut postupak unutar Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu prirode i okoliša Karlovačke županije, a temeljem Prostornog plana Karlovačke županije, i planirana je izgradnja sedam malih HE na rijeci Korani, smatramo da se za sve te male HE treba provesti Strateška procjena utjecaja na okoliš (SPUO). SPUO je nužna kako bi se procijenio kumulativni utjecaj svih hidroelektrana na rijeku Koranu. Odnosno, prostorni plan Karlovačke županije iz 2008.g. bi trebao proći SPUO te bi se tada procjenio ukupni utjecaj svih planiranih HE, a što do sada nije učinjeno. Kao sljedeću mjeru predostrožnosti smatramo da je izvođaču potrebno uvjetovati ugradnju ribljih staza, što je standardna praksa u EU zemljama i metoda obuhvaćena temeljnim načelima za provođenje Direktive o vodama (2000/60/EC).

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest