SDP: Tko će vratiti novac ukraden iz Gradske knjižnice, to je mreža za izvlačenje gradskog novca

Gradska knjižnica postala poligon za krađu novca poreznih obveznika

– Odgovornost za pljačku izvršenu u Gradskoj knjižnici snose svi akteri u sustavu nadzora i kontrole, poglavito zato što se i Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” nalazi u sustavu gradske riznice, te nas sada uvjeravanja da ako se i mjesni odbori uključe u taj sustav da neće biti mogućnosti manipulacije, čini pomalo diskutabilnom, kaže šef karlovačkog SDP-a Žarko Latković koji se danas priopćenjem očitovao o novoj pljački novca karlovačkih poreznih obveznika, te osvrnuo na izjave gradonačelnika Damira Jelića po tom pitanju.

Kako kaže, najveće pitanje koje stoji pred Gradskim vijećem i o kojem se mora zauzeti stav je tko će vratiti ukradeni novac i gdje je sve taj novac završio, da li samo u džepovima osumnjičenog para ili i negdje drugdje. Na Gradskom vijeću izvještaj o radu knjižnice nije prihvaćen te smo mi kao oporba očekivali moralnu odgovornost prvo ravnateljice, a zatim i ostalih odgovornih u lancu. Vrijeme je da se gradonačelnik počne ponašati u skladu s kršćanskim svjetonazorom kojeg toliko spominje.

– Sada se traži odgovornost ravnateljice Gradske knjižnice, a svi jako dobro znamo da je ona samo dio mreže u kojoj se izvlači novac iz Grada. Vjerujemo da će se u slučaju pokušaja njene smjene tada i sama ravnateljica sjetiti tko ju je zvao iz Gradske uprave i naredio da se osumnjičena gospođa zaposli, a vjerujemo da tu leži i ključ gdje je sve novac iz knjižnice završio, dodaje Latković.

Na same riječi da po vertikali za slučaj knjižnice može biti odgovoran i premijer Republike Hrvatske, vjerujemo da je izrečena kao šala, jer ako nije onda smatramo da bi Gradsko vijeće trebalo zatražiti od premijera da po vertikali smijeni sve odgovorne. Ovo je samo jedan klasičan primjer Jelićevske demagogije. Kad se u Karlovcu dogodi nešto dobro, onda je gradonačelnik za to zaslužan, a kad se dogodi nešto loše, onda je to kolektivna odgovornost i on za to nije odgovoran. Dokad će to tako, dokad ćemo imati gradonačelnika bez odgovornosti, koji nije za ništa kriv… Želimo boljeg gradonačelnika, koji će preuzeti odgovornost i za dobro i za loše u gradu, jer Karlovac to zaslužuje.

– Krajnje je vrijeme da se u nadzorne odbore uključe stručni ljudi iz pozicije i opozicije u Gradskom vijeću, ali i od strane nezavisnih građana, a koji će svoj posao obavljati isključivo volonterski , te ćemo tada konačno na tim pozicijama imati ljude koji će ozbiljno nadzirati rad tvrtki i upozoravati i na najmanje nepravilnosti. Nadamo se da će svi oni kojima su građani dali povjerenje na izborima uvidjeti da je ovo jedini put da se naše tvrtke i ustanove vrate na pravi put uz pravi i učinkoviti način trošenja novca svih nas kojih ih plaćamo. Gradonačelnik mora početi imenovati ravnatelje i direktore na osnovu programa kojeg ponude, a ne kao do sada po političkoj liniji. Gradonačelnik mora samo kontrolirati da li ta osoba ispunjava ili ne ispunjava navedeno u programu. Gradonačelnik je odgovoran i mora snositi posljedice jer najlakše je za svoju nesposobnost okriviti nekog drugog. Ako ne može sam kontrolirati, neka se okruži s kvalitetnim ljudima. Dokle god će svi prati ruke i bježati od odgovornosti, ovaj grad ne može ići naprijed. Vrijeme je da gradonačelnik napravi iskorak i podnese ostavku. Ovo je samo vrh ledene sante, što se tek skriva ispod površine?? Imamo li možda karlovačku verziju Fimi Medie, raspisao se Latković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest