Agonija se nastavlja: Adriadiesel čeka dogovor vlasnika do kraja tjedna, radnici i dalje u štrajku, bez plaća

Sastanak većinskih vlasnika, Republike Hrvatske, Uljanika i Jadranskih ulaganja, do kraja tjedna i očitovanje prihvaćaju li ulazak novog suvlasnika ili nekoga na koga će prenijeti upravljačka prava, te nastavak štrajka radnika Adriadiesela, epilog je današnjeg prosvjeda radnika ove karlovačke tvornice ispred Ministarstva gospodarstva.

Njih 108 okupilo se jutros ispred Ministarstva, prosvjedujući protiv nesiplaćenih plaća, ali i neizvjesne sudbine tvrtke s više od 200 zaposlenika.

– Primio nas je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, bio je i ministar Mirando Mrsić, te predstavnica CERP-a – centra za restrukturiranje i prodaju. Upoznali smo ih s problemima, rekli da tražimo rješenje i obećano nam je da će do kraja tjedna biti održan sastanak triju najvećih suvlasnika tvrtke, na kojem će se izjasniti jesu li za to da u suvlasništvo ili Upravu uđe netko sa strane, Kaba ili netko drugi. Kada to dogovore, pozvat će Kabu i eventualno druge banke da vide je li netko zainteresiran za kupnju dionica ili da im se daju na upravljanje, ispričao nam je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Dragutin Vuljanić.

Dodao je da u Ministarstvu nemaju nikakvih pisanih informacija o namjeri Kabe da, u zamjenu za upravljačka prava, osigura kredit potreban za isplatu zaostalih plaća i obrtnih sredstava, kao ni bilo kakvog drugog očitovanja Uprave ili NO tvrtke, a posebno ne od 6. ožujka, od kad je većina radnika u štrajku.

– Morali smo u Zagreb da nas čuju iako konkretan dogovor nismo postigli. Rekli smo im da tražimo smjenu uprave koja 17 godina vodi tvrtku s gubicima iako su dobivana i sanacijska sredstva od države, te da će štrajk trajati dok se ne isplate plaće, a tražimo do kraja tjedna i drugi dio obračuna plaće za prosincac, što je navedeno u zahtjevima za mirenje. Do tada bi se trebala znati i nekakva daljnja koncepcija za tvrtku. Ako ne bude ništa, radnici su spremni pokrenuti stečaj ili predstečajnu nagodbu, a ministar Mrsić nam je rekao da su na to spremni i oni, kazao je Vuljanić.

Nada se, kao i radnici, da do takvog scenarija ipak neće doći i da će se pronaći rješenje za spas tvornice koja bi, potpiše li najavljene ugovore s inozemnim partnerima, imala sigurnu budućnost bar iduće tri godine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest