Umjesto izvješća o poslovanju županijskih zdravstvenih ustanova, vijećnici se “uhvatili” Master plana zdravlja

Opća bolnica Karlovac

Da se 90-minutna rasprava o izvješću o prošlogodišnjem poslovanju zdravstvenih ustanova otegla i otišla u sasvim krivom pravcu jer su županijski vijećnici ponajviše “opalili” po prijedlogu Master plana zdravlja, dokazalo je i, na jučerašnjoj Županijskoj skupštini sasvim neuobičajeno, slaganje jednog SDP-ovca i jednog HDZ-ovca.

Onaj prvi, Stjepan Mikulandrić, primjetio je da  je pred njima izvješće, a raspravljaju o master planu kojeg mnogi i nisu vidjeli, dok je onaj drugi, Vlado Jelkovac, uz opasku “Ne biste vjerovali, ali slažem se s Mikulandrićem”, predložio da o “famoznom master planu” raspravljaju na tematskoj sjednici, i to čim prije, dok ne bude usvojen.

No, da se s njim ne slažu jer će donijeti smanjenje broja kreveta, zaposlenika i usluga u ovdašnjim bolnicama, isticali su mnogi, žalili se da će utjecati na još veće napuštanje ruralnih krajeva, a neki i predlagali svojevrsnu pobunu.

U drugi je plan tako palo izvješće o onome što su i kako radile županijske zdravstvene ustanove, njih 14. Pozitivno je poslovalo 11: šest domova zdravlja, zavodi za hitnu medicinu i javno zdravstvo, SUVAG, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući i Karlovačka ljekarna, dok su sve tri bolnice prošlu godinu završile u minusu. I to debelom!

U Općoj bolnici Karlovac, koja je od svibnja prošle godine u sanacijskom programu države, on je 8,4 milijuna kuna, u Općoj bolnici Ogulin 11,7 milijuna, a Specijalnoj bolnici Duga Resa 526.731 kuna. No, ukupne obveze, koje se protežu godinama, u bolnicama su, redom: 56,5 milijuna, 16,8 milijuna, te 3,3 milijuna kuna.

– Iz podataka je vidljiv trud ustanova da smanje rashodovnu stranu, međutim to još nije dovoljno da rezultat bude pozitivan, kazala je pročelnica Višnja Jović.

Najviše isplaćene plaće, u usporedbi s proteklim godinama, i nisu baš smanjene.U Specijalnoj bolnici Duga Resa ona je iznosila 16.190, u Općoj bolnici Karlovac 21.904, a u Općoj bolnici Ogulin 32.521 kunu. Riječ je o neto iznosima, isplaćenima za redoviti i prekovremeni rad, odnosno, dežurstva.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest