U Karlovcu zaposleno “za stalno” oko 19 tisuća osoba, u županiji broj zaposlenih i onih bez ikakvih primanja gotovo izjednačen!

foto ilustracija

Riječ je o podacima podložnim svakodnevnim promjenama, no drastičnih promjena (više nažalost nego na sreću) nije bilo pa kao okviran pokazatelj mogu poslužiti nedavno objavljene brojke o broju zaposlenih osoba na osnovu podataka sa Popisa stanovništva 2011. godine.

U gradu Karlovcu tada je bilo stalno zaposleno 19.035 osoba, još 930 imalo je ugovore na određeno vrijeme ili povremena zaposlenja, dok je 496 živjelo od poljoprivrednog rada. Ovoj statistici treba pridodati i 1.197 koji povremeno imaju ostale oblike primanja (ne računajući mirovine i socijalnu pomoć) te 143 koji žive od prihoda od vlastite imovine.

Podaci su to daleko od blistavih, no ipak i puno bolji od cjelokupne slike u Karlovačkoj županiji, u kojoj je broj stalno zaposlenih i onih bez ikakvih primanja gotovo izjednačen – stalno zaposlenih osoba je 39.935, a osoba koje nemaju apsolutno nikakva primanja 37.556, čemu se slobodno može pridodati i 2.021 koji žive jedino od “povremene potpore drugih”. Dakako, u tom korpusu su i maloljetne osobe, no svejedno je riječ o gotovo zastrašujuće lošim ekonomskim pokazateljima.

Slična je i ukupna brojka umirovljenika – u starosnoj mirovini su 21.222, a još 16.291 prima neki od ostalih tipova mirovine. Isključivo socijalna naknada pomaže kakvom-takvom preživljavanju 7.361 osobe u Karlovačkoj županiji.

U postotku ukupnog broja stalno zaposlenih prema ukupnom broju stanovnika (što treba razlikovati od stope nezaposlenih iz koje su izdvojene maloljetne osobe, umirovljenici i osobe nesposobne za rad) od gradova Karlovačke županije situacija je najbolja u županijskom središtu Karlovcu, što i nije za čuditi, dok je daleko najgora u Slunju, gdje stalan posao ima tek 1.235 osoba od 5.076 stanovnika. Od općina, najviše je stalno zaposlenih u postotku u Kamanju, dok je najtragičnija situacija u Saborskom, gdje od 632 stanovnika stalan posao ima samo 67. Istovremeno je 85 korisnika socijalne pomoći, pri čemu je ova mala općina još jednom neslavni rekorder, jer čak i u vremenima recesije gotovo je nemoguće pronaći sredinu u kojoj je korisnika socijalne pomoći više od stalno zaposlenih. Karlovačka županija ima čak dvije, jer takva je situacija i u Krnjaku.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest