Vijećnici za smjenu ravnateljice Knjižnice – izvješće unatoč krađi teškoj 1,5 milijuna kuna ipak prihvaćeno

– Katastrofa je to što, u konačnici, sve te budalaštine koje se dogode, plate građani, zaključila je vijećnica Snježane Kirinić (Hrvatski laburisti), s kojom se složio i predsjednik Gradskog vijeća Mihovila Stanišića (HSP AS), na kraju rasprave o poslovanju Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u 2013. Gradske ustanove, koja se našla u žiži afere teške 1,5 milijuna kuna zahvaljujući bivšoj knjigovotkinji i njenom suprugu, čije je dugove prema dobavljačima, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Vijeća, podmirio Grad.

– Sa 31.12.2013. te su obveze iznosile 423.983 kune. To je obveza Knjižnice prema Gradu, a mi smo je u bilanci bilježili kao potraživanje prema bivšoj djelatnici, kazala je ravnateljica Knjižnice Frida Bišćan.

No, do posljednjeg dana ožujka taj je iznos narastao na 595.000 kuna, iako se prava šteta pričinjena Knjižnici još ne zna.

Zna se da će je Knjižnica pokušati nadoknaditi jer je, po riječima ravnateljice, podnijeta tužba za povrat otuđenog novca protiv bivše zaposlenice. Kako je ona isplaćivala novac na račune koje nije trebala, a da to ravnateljica nije znala, zanimalo je Marinu Novaković Matanić (SDP).

– Svi računi koje je Hermina Benić platila prošli su kroz vaše ruke i vi snosite moralnu odgovornost bar da date ostavku. Stoga mislim da ovo izvješće o poslovanju i niste trebali podnositi, rekla je Novaković Matanić, dodavši da SDP za to izvješće neće biti.

Damir Mandić (HDZ) je kazao da je jedino dobro u cijeloj priči to što Knjižnica, bez obzira što se događalo, koliko-toliko dobro radi.

– Postoji odgovornost poslovna, profesionalna, ovakva ili onakva. Osjećate li je vi ili ne, ne znam. Mi ćemo izvješće prihvatiti, ali time ne želimo zauzeti stav o Vašoj profesionalnoj odgovornosti, kazao je Mandić, najavljujući da će njegova stranka biti “za”.

Za izvješće, ali i ostavku bio je i predsjednik Vijeća Mihovil Stanišić.

– Moj stav je da ostavku trebate dati zbog moralne odgovornosti; vjerujem da niste znali, ali nisam na tragu pokretanja inicijative za Vašu smjenu. Šteta je učinjena, ne samo ova što je Grad platio, ukupna je puno veća, zaključio je Stanišić.

Vijećnici su, oni najuporniji jer je točka na red došla oko 17.30 sati, izvješće o poslovanju Knjižnice usvojili s 12 glasova “za” i 5 “protiv”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest