MORH prestao plaćati komunalni doprinos za poligon – ako to nastave, Slunj ostaje bez trećine prihoda

Vojni poligon u Slunju

– Vjerujem da će se iznaći nekakvo rješenje; nekakav modalitet se mora naći. Razumijemo da je teška gospodarska situacija, da država ima problema, kao i mi na lokalnoj razini, u prikupljanju sredstava, ali nekakav izlaz se mora pronaći. U vrlo smo neugodnoj poziciji i ako ne budemo prihodovali ova sredstva, funkcioniranje Grada bit će znatno otežano. Upozorio je na to gradonačelnik Slunja Željko Rendulić, pojašnjavajući da je Grad ostao bez jedinog prihoda koji ima od Vojnog poligona Eugen Kvaternik – komunalne naknade.

Riječ je o iznosu od 4,5 milijuna kuna godišnje, što predstavlja oko 30 posto ukupnih gradskih prihoda. Na prvi pogled velik iznos, u stvari je jedini koji Poligon donosi u gradski proračun, a to se vojno vježbalište međunarodnog karaktera prostire na 102 četvorna kilometra, odnosno, 26 posto ukupne površine Slunja.

– Gotovo je nevjerojatno da jedinica lokalne samouprave za ograničenja koja trpi – nema pristup na toliko svoje površine, a o nekom njenom gospodarskom korištenju da ne govorimo – ne dobiva nikakvu nadoknadu, rentu, bilo što, osim ove komunalne naknade bez koje bismo sada mogli ostati. To nije logično i nije pravedno, rekao je Rendulić.

Po njegovim riječima, od MORH-a su prošli mjesec dobili “čudnu obavijest” kojom se u nekoliko rečenica od Grada traži da ukine rješenje o komunalnoj naknadi, a u prilogu dostavljaju mišljenje ministrice Mrak Taritaš u kojem se navodi da sukladno Zakonu o raspolaganju državnom imovinom, RH i MORH nisu obavezni plaćati komunalnu naknadu.

– Međutim taj članak 19. kaže da su oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina, i još nekih, a komunalne naknade osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno. Posebni propis u ovom slučaju je Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji kaže da komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno, korisnici prostora, što po nama znači i MORH. Isto tako, zakon kaže i da tijela državne uprave nakon predaje državne imovine u obliku nekretnine na upravljanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, prestaju biti obveznici plaćanja, a mi nikakav dokaz nismo dobili da je MORH predao vojnu lokaciju i građevine na upravljanje DUUDI, pojasnio je Rendulić, dodavši da je takvo mišljenje i pravne službe Grada i tajništva Udruge građana.

Prošli mjesec uplata komunalne naknade za Poligon je izostala, ali se u Slunju nadaju da to neće biti daljnja praksa.

– Ovim izlaskom u javnost želimo građane upoznati s okolnostima u kojima smo se našli, ali ovo je i svojevrstan apel Ministarstvu i Vladi da se pronađe rješenje. Možda da dio komunalne naknade dobivamo u novcu, a da se za preostalio dio pomogne gradu na neki drugi način… O tome trebamo razgovarati jer ako ostanemo bez ovog prihoda, to će značiti dugoročno ograničenje u razvoju Slunja, ali i intenziviranje negativnih trendova napuštanja ovog područja, zaključio je Rendulić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest