Pupovac u Krnjaku u obrani povratnika koji je ostao bez kuće – optužio hrvatske sudove, tvrdi, Srbi nemaju nikakvu zaštitu

Bez svoje kuće Petar Kunić ostao i odlukom Suda

Petar Kunić iz Krnjaka narednih bi dana mogao ostati bez svoje kuće, kojom, zbog odluka države i pravosuđa ne raspolaže punih 19 godina. Njegov slučaj dobro je poznat široj domaćoj, ali i stranoj javnosti, pa se zna da je svoj dom napustio neposredno prije vojne akcije Oluja, a u objekt je preko natječaja koji je raspisala RH ušao Vinko Petrović godinu kasnije.

Kunić se nakon dvije godine vratio u Hrvatsku, ali nije mogao u svoj posjed sve do 2003. godine. U međuvremenu je Petrović uređivao Kunićevu kuću, pa ga tužio tražeći da ga za to obešteti. Sud je Kunić izgubio na svima razinama, pa s kamatama sada Vinkovom sinu Željku, jer je Vinko u međuvremenu preminuo, mora isplatiti 1,3 milijuna kuna kojih – nema.

Ono što je novo jest da je sud odlučio dug naplatiti prodajom nekretnine. U petak potencijalni kupci mogu razgledati Kunićevu kuću, a tri dana kasnije je i kupiti na javnoj držabi. Kunić se slomio pred novinarima na tiskovnoj konferenciji u zgradi Općine Krnjak na kojoj su mu podršku došli iskazati Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, dožupan Siniša Ljubojević i načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović. Rasplakao se pokušavajući prezentirati sve što mu se događalo godinama Petar Kunić. Milorad Pupovac preuzeo je glavnu riječ, a u svojem istupu nije štedio hrvatske institucije.

– Hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijima. Kako drukčije to okarakterizirati, nego kao pristrano etnički motivirano suđenje u kojem su Hrvati – privremeni korisnici debelo zaštićeni, a Srbi vlasnici nemaju nikakvu zaštitu? Ovdje smo danas došli da trijezne glave kažemo da, ako država ne zaustavi ovo, da ćemo mi zaustaviti državu u slučaju Petra Kunića, kao i u preostalih 14 slučajeva, jer to je nepravda i nezakonje prikriveno pravednošću i zakonima toliko da predstavlja poniženje za svakoga tko ima imalo moralnosti i lojalnosti prema zakonima ove zemlja, ali, takvi su naši sudovi, rekao je Pupovac dodajući da se srami što se sve događa pred izbora za Europarlament, i to kao čovjek koji je 20 i nešto godina posvetio politici i jedan je od zaslužnih što je ova zemlja postala članicom EU.

Na novinarski upit kako će to učiniti rekao je – jednostavno, morat će prijeći preko mene, ako to hoće, neka to čine. Pobrojao je sličnih 14 slučajeva iz cijele Hrvatske pa zaključio da neće dozvoliti da dražba prođe ni u jednom od njih.

Ukoliko mu prodaju kuću, Kunić kaže da ne zna što će, već da će sjesti u auto i sa suprugom krenuti u nepoznato.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest