Povijesni sporazum Međunarodnog olimpijskog odbora i UN-a – sport u službi čovječanstva

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach (na slici) i glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-Moon potpisali su u sjedištu UN-a u New Yorku povijesni sporazum o jačanju međusobne suradnje. MOO i UN dijele iste vrijednosti kada je u pitanju doprinos boljem i mirnijem svijetu putem sporta, to su potvrdili i ovim sporazumom.

MOO od 2009. ima status promatrača pri UN-u te blisko surađuje na globalnoj razini sa Specijaliziranim agencijama UN-a. Današnji sporazum otvorio je prostor za izravnu suradnju s Tajništvom UN- a na projektima diljem svijeta.

Sport može mijenjati svijet, ali ne može ga mijenjati sam. U našem nastojanju da sport stavimo u službu čovječanstva, želimo i tražimo partnerstvo sa ostalim igračima u društvu. Olimpijski pokret spreman je doprinijeti naporima UN-a na području izgradnje mira i stvaranja društvenih promjena – izjavio je Bach.

Sporazumom se Olimpijski pokret i UN obavezuju, raditi na izgradnji boljeg i mirnijeg svijeta, odgajajući mlade kroz sport, i to bez ikakvog oblika diskriminacije. Sporazum također poziva na uvažavanje autonomije sporta i sportskih organizacija, ali i inicijative za promidžbu društvene integracije te ekonomskog razvoja, uključujući pristup svih društvenih skupina sportu, kvalitetni tjelesni odgoj u školama, obrazovanje i razvoj vještina mladih, jačanje položaja djevojčica i žena u društvu, dijalog u zajednici, promidžbu zdravog načina života te održivost okoliša.

Prvi, povijesni sporazum između naših organizacija logična je posljedica dugogodišnje bliske suradnje u kojoj smo kroz sport promicali razvoj i mir. Sport ima tu moć zbližiti ljude, poboljšati zdravlje te promicati zajednički rad i međusobno poštovanje – rekao je glavni tajnik UN-a Ban.

HOO/ Manuela Sentđerđi Čorković

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest