Na sramotu države i političara HOC Bjelolasica definitivno doživio kraj – prvi potez stečajnog upravitelja otkazi svim radnicima

Hotelsko naselje u Jasenku podno Bjelolasice u nekim boljim danima

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica  svršena je priča, barem u ovom obliku kakav je kako tako, ali ipak desetljećima radio i pružao radno mjesto brojnim Ogulincima i stanovnicima njegove okolice. Jedini izlaz mogao bi biti pojavljivanje ulagača s gomilom novca no to je za očekivati isto kao da sa svojim sobovima i kočijom na skijalište sleti Djed Mraz.

Otkazi i preostalim radnicima

Kao što je bilo i najavljeno, proglašen je stečaj HOC-a dok je jučer prvi i za njega najlakši potez povukao stečajni upravitelj Tomislav Đuričin iz Varaždina. Naime, svim preostalim radnicima, za njih tridestak, uručeni su otkazi, dok će u sljedećih par tjedana dana na svom radnom mjestu jedino ostati djelatnica računovodstva i kadrovska referentica koje stečajnom upravitelju trebaju pomoći u sređivanju papira za likvidaciju tvrtke.

Dugovi HOC-a Bjelolasica popeli su se na gotovo 40 milijuna kuna dok već gotovo treću zimu od požara centralne zgrade hotelskog naselja u Jasenku skijalište nije radilo. Potom se urušio i postavljeni šator dok je konačni čavlić u lijes HOC-a zabijen novim požarom u kojem je do temelja izgorio restoran Sabljaci u Ogulinu. Preostale nekretnine ionako su već odavno pod hipotekom, tako da tvrtka nema gotovo ništa osim milijunskih dugova.

Radnici čekaju svojih šest “minimalaca”

Za preostale, od 150 radnika HOC-a koliko ih je radilo prije nešto više od godinu dana,  preostaje samo da se prijave na Zavod za zapošljavanje i upotpune tužnu statistiku nezaposlenih u gradu Ogulinu i Karlovačkoj županiji. Mnogi od njih nažalost teško da će pronaći novi posao, barem ne u Ogulinu, gradu već poodavno posrnulog gospodarstva. Radnici očekuju i svoje zaostale plaće, i to šest “minimalaca” od svega 2.300 kuna.

HOC Bjelolasica tipičan je primjer nebrige države i praznih obećanja lokalnih političara da će učiniti sve što mogu da se spasi tvrtka koja je ionako samo na papiru bila to što joj ime govori. Još prije pet, šest godina za HOC su se najavljivala ulaganja u terene i dodatnu sportsku infrastrukturu, da će postati sjedište i mjesto za pripreme svih reprezentativnih vrsta. Kad je HOC preuzela državna agencija oči su se mazale navodnom “listom prioriteta” . Naravno, ništa od toga se nije dogodilo, dok je HOC u međuvremenu “dokusuren” s novim požarom koji je očito bio samo dobra izlika da se cijeli proces guranja u propast ubrza.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest