Otvorena zanimljiva pokretna izložba u muzejskom vagonu na željezničkom kolodvoru, pogledajte je do 30. svibnja

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Karlovčani će od danas pa sve do 30. svibnja (od 9 do 19 sati) moći razgledati vrlo zanimljivu i nesvakidašnju izložbu. Riječ je o donaciji Josipa Štimca za Zbirku željeznice, izloženoj u pokretnom muzejskom izložbenom vagonu na kolosijeku ispod postavnice na glavnom željezničkom kolodvoru u Karlovcu.

Inženjer prometa Josip Štimac je cijeli svoj radni vijek proveo na Jugoslavenskoj odnosno Hrvatskoj željeznici. Izdvojio je i sačuvao, iz otpisanog inventara, raznolike predmete u kojima je prepoznao važna povijesna svjedočanstva i koje je mogao pohraniti u prikladnim prostorima. I kao suradnik Hrvatskog željezničkog muzeja pobrinuo se da mnogi predmeti, poput recimo stajaćeg sata koji je bio dio opreme u Drugom svjetskom ratu srušenog kolodvora Jastrebarsko, postanu dio muzejskog inventara. Karlovačkom muzeju namijenio je predmete odgovarajuće provenijencije.

Darovanih predmeta je više od 500. U tehničku opremu ubraja se telegrafski aparat (Morzeov patent), upravljač skretnice, prskalica za dezinfekciju putničkih vagona, kliješta za bušenje voznih karti, brojne svjetiljke. Obilježja nastala u različitim sustavima skinute su sa lokomotiva i vagona, prisutna na značkama i dugmadi za manšete te pečatnjacima i dijelovima uniformi. Sačuvani su nacrti željezničkih postaja, profila tračnica, brošure s uputama od kojih su one najstarije na mađarskom, pisana dokumentacija povezena s područjima okupiranim u Domovinskim ratu. Brojne su i fotografije i službeni identifikacijski dokumenti djelatnika, dijelovi uniformi različitih službi, plakete i diplome.

Susretljivošću HRT-a, bit će prikazivan i film Mladena Ćapina “Svi naši vlakovi”. Također, u produkciji Hrvatskog željezničarskog muzeja, prikazivat će se i video o prošlogodišnjem obilježavanju 140. obljetnice pruge Karlovac–Rijeka i 110. obljetnice kolodvorske zgrade u Karlovcu, kada je organiziran obilazak kolodvora i ložionice u Karlovcu. Organizacija izložbe odvija se u znaku je dobre volje i velikodušnosti, pa kao donatora treba istaknuti i HŽ infrastrukturu koja ne samo da besplatno ustupa izložbeni vagon (HŽ Muzej je također u njezinom sastavu) već i podmiruje režijske troškove, a za vrijeme izložbe biti će omogućen i obilazak nekih javnosti inače nedostupnih kolodvorskih prostora, kao i uporaba tamošnje učionice za predavanja. Već sada kao predavača možemo najaviti dr. sc. Darka Babića sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti. Predavanje će biti organizirano u suradnji s udrugom KA-matrix.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest