Josipović u Ozlju: Izborite se za decentraliziranu Hrvatsku, i u svojim sredinama i u strankama

– Hrvatska mora biti puno decentraliziranija nego što je danas, izborite se za koncept jedinstvene, ali decentralizirane Hrvatske, i u svojim sredinama i svojim političkim strankama, poručio je danas u Ozlju predsjednik Ivo Josipović.

Pojasnio je da iako imamo ogroman broj jedinica lokalne i regionalne samouprave – gradova, općina, županija – zapravo smo visoko centralizirana zemlja. To treba promijeniti, pa upravo u tom pravcu i idu njegove inicijative za ustavnim promjenama i raspravama kako nam domovina treba izgledati.

– Bitno je da se vrlo jasno odredimo kao zemlja koja želi da se građani sami brinu o kvaliteti svog života, posebno u nekim aspektima; obrazovanju, zdravlju, kulturi. Pričati o reorganizaciji lokalne i regionalne samouprave nije samo pitanje brojki, to ponajmanje, koliko će biti čega, nego je ponajprije pitanje što se radi u određenoj sredini i gdje su izvori financiranja. Lokalne samouprave trebaju više ovlasti, ali decentralizirane trebaju biti i financije. Jedna od, za mene, najvećih reformi oko koje bi trebalo imati široku suglasnost u državi, neovisno o stranačkoj pripadnosti pa i nekim opravdanim vlastitim interesima, uz zdravstvo i mirovinski sustav je pitanje lokalne i regionalne samouprave, izjavio je Josipović.

U gradu na Kupi, čijim prednostima drži kulturnu baštinu i gospodarstvo, je, nakon susreta s gradskim čelnicama i vijećnicima, obišao Munjaru, Aquaestil i Stari grad.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest