Sve spremno za Four River film festival i Filmsku reviju mladeži – svjetski festival na sve četiri karlovačke rijeke

Treću večer festival se seli na rijeku Dobru. Od 21:30 na našoj najhladnijoj rijeci, na kupalištu Grdun, predstavit će se danas iskusni vizualni umjetnik i animator Luka Hrgović koji je prije deset godina odnio pobjedu na Reviji. Nakon toga sve će oči biti usmjerene na dokumentarni film Isključeni, Melody Gilbert, svojevrstan dokumentarni istraživački projekt koji progovara o životu bez kompjutera prateći život tri studenta koji s vremenom počinju shvaćati i baviti se stvarima koje ne uključuju računalo – onima koje su dugo vrijeme bile zapostavljene.

– Mrežnica i Gradsko kupalište u Duga Resi će nam poslužiti za svečano zatvaranje Revije i Festivala i ono najvažnije, dodjelu nagrada našim natjecateljima, objasnila je koordinatorica Revije i Festivala, Marija Ratković Vidaković.

Kako je cijeli ovogodišnji vizualni identitet posvećen svjetlu, Karlovac neće dopustiti da filmski talent ostane u mraku. Svaki dan žuti tepih bit će prostrt ispred Gradskog kazališta Zorin dom i njime će se šetati mladi srednjoškolski filmaši što će samo biti najava za večernji svečani događaj. Naime, na večernjim projekcijama već poznate filmske zvijezde koje se kao iznenađenje čuvaju do posljednjeg trenutka, predstavljat će nam nove filmske zvijezde – mlade koji su pokazali da doista kroče zvjezdanom stazom i koje bi jednog dana uistinu mogli gledati na velikim filmskim platnima.

I dok će neki samo gledati i uživati u filmskom stvaralaštvu, jedna će trojka pomno pratiti svaki kadar tih filmova. Majda Rijavec, profesorica psihologije na Učiteljskom fakultetu, Mina Keshavarz, iranka s nekoliko nagrađivanih dokumentaraca te mađarski filmaš i organizator Međunarodnog festivala kratkog filma BuSho – Tamas Gabeli trojka je koja će odlučivati o devet od ukupno jedanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada u svakoj od četiri kategorija, posebno u Revijskom, a posebno u Festivalskom djelu te o onoj glavnoj za najbolji film-Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival.

– Razmišljali smo da i u kategorije filma ubacimo nešto novo. Ipak mi volimo novitete. Tako od ove godine dolazi dodatna kategorija koja će svake godine mijenjati svoje lice. Ove godine to će biti kategorija plesnog filma, najavila je Ksenija Sanković i  nadodala – Tu vrstu filma morat će i ocjenjivati znalac umjetnosti i plesa. Tako se za ovu novu kategoriju žiriju pridružuje Rok Vevar, teoretičar umjetnosti i povjesničar suvremenog plesa.

Promjene u okviru ocjenjivanja doživio je i mladi žiri – tako će svojim znanjem Festival i Reviju oplemeniti čak 8 mladih filmaša iz Makedonije i Turske. Suradnja koja je nastala kao plod druženja na konferenciji Youth World Cinema Allienceu krajem travnja te početkom svibnja ove godine urodila je razmjenom članova žirija najjačeg brenda za filmske festivale filmova za djecu i mlade, Giffoni Experience, organizatora već spomenute konferencije, te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festivala. Osim Žute zastave – nagradu za poticanje nenasilja na filmu 8 filmaša ove će godine dodijeliti i nagrade za najboljeg glumca, glumicu, redatelja, snimatelja i montažera. Posljednja večer će dakle biti i svojevrsna dodjela Oscara u karlovačkom izdanju.

U okviru programa “Najbolje iz dječje filmske kuhinje” moći će se vidjeti prvi filmovi današnjih autora iz natjecateljskog programa Revije i Festivala, kojima su pobjeđivali na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dok su još bili filmski žutokljunci.

– Ne može sve ostati na uživanju u filmovima. Sviđa nam se da naši gosti srednjoškolci uz puno lijepih sjećanja, odlaze iz Karlovca i s puno novog znanja. Cilj nam je uz zabavu, širiti mrežu znanja, istaknula je Ksenija Sanković. U tom kontekstu festivalske goste očekuje dosad najbogatiji edukativni program – sastavljen od čak 11 raznovrsnih radionica i predavanja za učenike i njihove mentore: od one za rad zvuka na filmu do primjerice predavanja na temu “filma i matematike”. Prvi dan festivala održat će se i radionica igranog filma namijenjena Karlovčanima. Jedan poseban dar za mlade iz grada domaćina.

Press konferencija na platou na Kupi zaključena je pozivom na još jednu predfestivalsku akciju koja će se održati u subotu, 15. lipnja u Shopping centru Supernova.

– Uvijek ste se pitali kako je to biti dekorater? Zanima Vas scenografija? Znate kako postići odličan izgled prostora s vrlo malim budžetom? Ili ne znate, ali želite naučiti? Ne brinite, na pravom ste mjestu! Sudjelujte s nama u izradi festivalskih dekoracija i pogledajte svoje uratke na svim festivalskim lokacijama za vrijeme Revije i Festivala. Pridružite nam se sutra u 9 sati u Supernovoj. Slijedite žuti trag!

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest