Gažanski krijes dvostruko veći – Banijanci ogorčeni na vodstvo Gradske četvrti jer su za njega dobili duplo manje paleta

Neravnopravno nadmetanje - krijes na Baniji i onaj na Gazi

Tradicionalno nadmetanje karlovačkih gradskih četvrti Banije i Gaze na Ivanjskom krijesu večeras nažalost neće biti ravnopravno i to nakon nepoštivanja dogovora, a vjerojatno i zbog nedovoljne komunikacije vodstva obje gradske četvrti.

Krijes na Baniji duplo manji

Naime, krijes s banijanske strane je gotovo više nego upola manji nego onaj s gažanske strane, ali i tek neznatno širi, i to iz razloga što su Banijanci u svoj ugradili oko tisuću paleta, a susjedi s desne strane Kupe čak dvije tisuće. Ogorčeni slagači krijesa s Banije za nedostatak materijala – paleta krive vodstvo svoje gradske četvrti, odnosno predsjednika Davorina Mikešića (HDZ).

Što drugo Gradska četvrt radi?

– Sramota je da za nas nije osigurano dovoljno građe, odnosno paleta kako bi imali iste krijesove. Prošle godine je bio deset metara visok i u bazi od 8 metara, a ove je sedam širok i visok tek tri metra, ispričali su nam slagači s Banije. Žao im je, dodaju, što će umjesto da se nadmeću, samo ispratiti plamen nedostojan 200 godina stare manifestacije na obalama Kupe. Pitaju se koja je uopće funkcija Gradske četvrti i što se to tamo radi nego da se barem na pravi način jednom godišnje organizira Ivanjski krijes.

Predsjednik GČ Banija Davorin Mikešić, koji je na ovom mjestu naslijedio Branka Hrvoja iz redova HDZ-u bliskog koalicijskog partnera HSP AS, pak tvrdi da je još u prosincu bio s Gažanima postignut dogovor o broju paleta, no oni ga, kaže, nisu ispoštovali.

– Na zamolbu Javne vatrogasne postrojbe dogovoreno je da će krijesovi imati tisuću paleta. Mi smo svoj dogovor ispoštovali ali GČ Gaza i tamošnja udruga Vukovi s Kupe krijes je izgradila s duplo više paleta, rekao je za KAportal Mikešić.

Opasnost od požara?

Dodaje kako na Baniji postoji i opravdan razlog da krijes bude manji jer zbog vjetra postoji opasnost da vatra zahvati kuće. Kaže kako su za niski krijes krivi i slagači koji su postavili preširoku bazu za ovaj broj paleta. Kako će na koncu sve završiti treba tek vidjeti, jer ivanjska fešta ima i druge čari, no bitno je da sve prođe bez problema i neželjenih posljedica.

Podsjetimo, paljenje ivanjskih krijesova na obalama Kupe predviđeno je u 21,30 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest