Izradom murala Miroslava Krleže u Krležinoj ulici završen Polkin projekt “Krleža u Karlovcu”

Na linku se nalazi pismo zahvale gospodina Lasića upućeno Gradu Karlovcu i sugrađanima -Link. Pismo je pročitao gospodin Danko Plevnik, koji je i preuzeo nagradu u ime gospodina Lasića, koji zbog bolesti nije, nažalost, bio u mogućnosti prisustvovati svečanosti.

Podsjetimo, Udruga Polka je projektom “Krleža u Karlovcu” obilježila 120 godina od rođenja Miroslava Krleže. Ujedno je kroz projekt isticala poveznicu Krleže s Karlovčanima, ponajviše Stankom Lasićem, Slavkom Goldsteinom, povjesničarom i publicistom, likovnim umjetnikom Josipom Vaništom, kazališnim redateljem Georgijem Parom te drugima.

–  Radovan Radovinović je prije nekoliko godina u Malom glasonoši (glasilo Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu) objavio članak “Tri karlovačka dečka Miroslava Krleže” i na taj način istaknuo vezu Krleže s Lasićem, Goldsteinom i Vaništom. Takve veze su nam bile osnova projekta i zahvaljujemo mu na inspiraciji – dodaje Marin Bakić.

Program “Krleža u Karlovcu”

U studenom 2013. su u Gradskom muzeju Karlovac organizirali nastup Željka Vukmirice & Militargrenzemusik benda s glazbenim obradama Balada Petrice Kerempuha. U prosincu su u Gradskoj knjižnici “van Goran Kovačić ” organizirali tribinu Krleža i krležijanstvo na kojoj su o utjecaju Krleže na naraštaje intelektualaca izlagali književnik Daniel Radočaj te novinari i publicisti Danko Plevnik i Igor Mandić. U siječnju 2014. su u Gradskom kazalištu Zorin dom organizirali glazbeno-scenski performans M projekt konceptualnog umjetnika Nikole Vukmanića iz Duge Rese, na kojem su sudjelovali i jazz trio iz Zagreba 3in4, multimedijalni umjetnik Ivan Liik, performerice Barbara Radošević i Sonja Staničić iz Zagreba, te drugi autori uz sudjelovanje kazališnog kritičara Tomislava Čadeža i glumca Vilija Matule. Performans je bio utemeljen na esejistici Miroslava Krleže. U veljači su organizirali nastup Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina u Zorin domu s predstavom Tri kavaljera frajle Melanije koja je nastala po istoimenom Krležinom romanu, a koju je režirao Georgij Paro. U ožujku su organizirali posjete Stalnom postavu Miroslava i Bele Krleže koji se nalazi na Krležinom Gvozdu, u zagrebačkom domu tog književnika, a koji djeluje u sklopu Muzeja Grada Zagreba. Na 100-tu godišnjicu smrti Antuna Gustava Matoša i 47. godišnjicu donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, 17. ožujka su ugostili književnika Milana Mirića. Predstavljana je njegova knjiga eseja, za koju je dobio Nagradu Fonda “Miroslav Krleža”, a u kojoj, između ostalih, piše o Goldsteinu, Lasiću, Vaništi, Franji Korenu. Mirić je sudjelovao u donošenju Deklaracije zajedno s Krležom. U travnju organizirali predavanje Krleža i Karlovčani leksikografa Velimira Viskovića, glavnog urednika enciklopedije Miroslava Krleže. U svibnju su organizirali likovnu koloniju članova Udruge likovnih autora Karlovca u Krležinoj ulici u Karlovcu, te projekciju filma Deset mjeseci za život, kojeg je snimio redatelj Karlovčanin Mladen Ćapin. Film je utemeljen na autobiografskom djelu Slavka Goldsteina. U lipnju su u Gradskom muzeju Karlovac organizirali projekciju dokumentarnog filma Željka Senečića Krleža, koji se bavi životom i djelom tog pisca. Na 121. obljetnicu Krležinog rođenja 7. srpnja ove godine su se vratili samom Krležinom tekstu na način da je Peđa Gvozdić čitao eseje iz zbirke “Deset krvavih godina. Refleksije između 1914-1924”, dok je Lesić započeo izradu murala.

Polka zahvaljuje

svim suradnicima, kao i svima koji su pomogli, realizaciju projekta: Karlovačka pivovara temeljem provedbe Donacijskog natječaja “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”, Karlovačka županija i Vijeću Gradske četvrti Novi Centar, Gradu Karlovcu. Tvrtkama i obrtima: Tiskara Pečarić i Radočaj, Ad led, Čistoća, Hrvatske šume, Kaplast, Delta design, Europrom, Lin trgovina, Knjigovodstevni servis Numero, Hrvatska radiotelevizija, Interfilm, Gramont “Goršić” i Klesarstvo “Roksandić”. Partnerima: Gradskom kazalištu Zorin dom, Udruzi za društveni razvoj Ka-matrix i Udruzi likovnih autora Karlovac, pokroviteljima Gradskom muzeju Karlovac i Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”.

Hvala medijima, a posebno medijskim pokroviteljima Radio Mrežnici i Kaportalu i svim ostalim medijima, autoru logotipa projekta Mladenu Kataniću te brojnim drugim pojedincima – kaže na kraju Marin Bakić.

Kaportal.hr

Zvijezda – između fantazija i realnosti Predavanje Gordana Beglera na temu Zvijezda između fantazija i realnosti održat će se u Knjižnici za mlade (Banjavčićeva) u četvrtak, 17. srpnja 2014., u 19,00 sati. Organizator predavanja je Udruga  za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, a pokrovitelj Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac.

Begler je gimnazijski profesor koji se godinama bavi Zvijezdom. Problematizira je li karlovačka jezgra zaista naš kulturni biser ili “rupa bez dna”, svjetska baština na širem popisu za zaštitu UNESCO ili jednostavno – velika prijevara i obmana! Po predavanju će uslijediti rasprava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest