U Karlovačkoj županiji riješeno više od 1.500 zahtjeva za legalizaciju – tempo će dodatno ubrzati i šestero novih zaposlenika

Proces legalizacije u Karlovačkoj županiji sad se odvija dobrim tempom. Zaključno s lipnjem, ovaj Upravni odjel je pravomoćno riješio 1.437 predmeta, dok je još više od 250 predmeta dovršeno i predano upravnim odjelima gradova i općina na obračun i naplatu naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru. Prema našim podacima, Agencija za legalizaciju, koja je u veljači preuzela 2.600 predmeta, je do sada na području Karlovačke županije također riješila nekoliko predmeta. Podatke za srpanj još (prošli tjedan, op.a.) nemamo, ali je sigurno da smo prešli brojku od 1.500 riješenih predmeta, kazao je za KAportal županijski pročelnik za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Marinko Maradin.

Na poslovima legalizacije od prošlogodišnjeg prosinca na određeno je vrijeme zaposleno pet zaposlenika, a prošli mjesec još šest, nakon što je stiglo dugo traženo pojašnjenje Ministarstva financija o financiranju njihovih plaća.

– Konačno smo od Ministarstva dobili jasan naputak o mogućnosti trošenja sredstava od legalizacije u plaće djelatnika, a bez da ta sredstva ulaze u limit mase za plaća za djelatnike Županije. Iako je planom iz rujna 2013. godine prvotnobilo planirano da se uposli 14 djelatnika, taj plan se neće ostvariti, odnosno po pitanju legalizacije novih upošljavanje neće biti osim eventualno kao zamjena za postojeće uposlene djelatnike, obzirom da je Agencija za legalizaciju do sada preuzela 2.600 predmeta, odnosno došlo je do smanjenja broja predmeta koje treba riješiti. Drugi razlog neupošljavanja tih troje djelatnika je i potreba dodatnog najma radnog prostora, čime bi se postojeći troškovi nerazmjerno povećali u odnosu na očekivani povećani prihod koji bi generrala ta tri djelatnika, što ovaj čas, obzirom na Izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iz prosinca 2013. godine, ne smatram racionalnim, ocijenio je Maradin.

Zastoj kad treba platiti, ali sve se može dogovoriti

Građani koji su podnijeli zahtjeve za legalizaciju – a Županiji ih je, podsjetimo, pristiglo 17.697 – svoje obveze u postupcima, po Maradinovim riječima, ispunjavaju sukladno mogućnostima, odnosno, do usporavanja postupaka najčešće dolazi  kod donošenja rješenja i naplate naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru.

– Iako ima podnositelja zahtjeva koje traže da se njihovi postupci legalizacije ubrzaju, većina, posebice oni koji su u zadnje vrijeme dopunili zahtjev, traže da se postupak rješavanja njihovog zahtjeva uspori, kako bi se financijski oporavili i osigurali sredstva za jednokratno plaćanje naknade za zadržavanje zgrade u prostoru, što im donosi uštedu od 25posto u odnosu na ukupno određni iznos naknade, pojasnio je Maradin.

Dodao je da njihov Odjel nastoji biti maksimalno na usluzi građanima, pa ih pozivaju da iskažu svoj interes za rješavanjem predanih zahtjeva. Tako bi se svaki predmet mogao rješavati tempom koji najviše odgovara podnositelju zahtjeva.

– Cilj je da provođenje postupka legalizacije ne dovede podnositelja zahtjeva u financijske probleme koje ne bi mogao riješiti, poštujući pri tom odluku Ministarstva da 80 posto zahtjeva bude riješeno do kraja 2015. godine. Da pojasnim: kad se zbroje svi izdaci koje podnositelj zahtjeva ima, od arhitektonske i geodetske snimke, naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade, vodnog doprinosa i komunalnog doprinosa, jasno je da duže rješavanje omogućuje podnositelju zahtjeva da se financiski oporavi od jedne faze i pripremi za drugu, a sve u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku, zaključio je Maradin.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest