ROZP: Rokovi uredbom Vlade nisu promijenjeni, a ugovori moraju biti potpisani – do tada su računi toplana nezakoniti

Regionalna organizacija potrošača (ROZP) danas je reagirala na novitete oko implementacije Zakona o tržištu toplinske energije, posebno najnovije uredbe Vlade RH koja je na neki način pokušala ublažiti kaos na tržištu ostavljajući trenutne opskrbljivače, konkretno karlovačku Gradsku toplanu kupcem toplinske energije koja ima ovlaštenje za distribuciju i prodaju građanima.

U ROZP-u međutim tvrde da i dalje postoji obveza potpisivanja ugovora te da još uvijek nema ovlaštenih predstavnika stanara koji bi ugovore s Toplanom uopće moglu potpisati. Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić najavio je i kolektivnu tužbu protiv svih toplana u Hrvatskoj koje, po tvrdnjama udruga potrošača i dalje rade nezakonito. Kako dodaje, naplata računa je nezakonita dok je na taj način po njegovom izračunu Gradska toplana u Karlovcu uprihodila gotovo šest milijuna kuna na nezakonit način, naplaćivanjem tzv. paušala od građana.

– Ako Toplana bude morala vratiti ovaj novac, hoće li ga morati vraćati Grad Karlovac i hoće li ga to odvesti u stečaj, pita se Tomašić. Dodaje da je Vlada novom uredbom donijela “solomonsko rješenje” jer niti jedan rok nije promijenjen. Sada kupac postoji što znači da građani imaju s kim sklopiti ugovor. No do tada toplane nemaju pravo slati račune, barem sve dok se ugovor ne potpiše, kaže Tomašić.

U ROZP-u kažu kako je pokrenuta ustavna tužba, te predlažu potrošačima da potpišu ogovore. To, dodaje Tomašić, može biti i na period od godine dana pa da onda vide kako će se nastaviti grijati.

Na tiskovnu konferenciju iz ROZP-a su pozvali i gradske vijećnike, predstavnike, vlasti i toplane. Odazvali su se vijećnici Davor Petračić, Josip Benčić i Marina Novaković Matanić. Petračić je rekao da je uredba Vlade jedino moguće rješenje da se građani uopće griju ove zime, dok i dalje navodi da je krajnji cilj pojeftinjenje grijanja, no o tome moraju voditi računa toplane.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest