(Ne)briga za baštinu: Umjesto da bude motiv za razglednice, desna obala Kupe postaje novo karlovačko ruglo (foto galerija)

Umjesto gradske vizure koja bi na ponos svih Karlovčana trebala biti motiv za razglednice,  grad Karlovac ima ružan i zapušten ulaz u grad, tako da se, u ovom slučaju posve neopravdano, diči svojom europskom tradicijom.

To je, naravno, desna obala Kupe na kojoj dominiraju sive i oronule fasade starih kuća s nekadašnjim pristaništima, te palača u Gajevoj koja je u takvoj fazi devastacije da vjerojatno nikoga ne bi začudilo da se uruši sama od sebe i surva u rijeku.

Motiv za razglednice ili sramota

Najžalosnije od svega je to što Grad Karlovac, a što se da iščitati iz više dopisa sa stanarima i suvlasnicima, nema ili ne zna iskoristiti sve raspoložive instrumente da obnovi i ovaj dio grada i osim što da građevine učini sigurnim za stanovanje i prolaznike, dobijemo i reprezentativan ulaz u stari dio grada kakav Karlovac i njegovi građani zaslužuju.

Podsjetimo, već smo pisali o ruševnoj kući u Gajevoj koja se nalazi s lijeve strane banijanskog mosta, opet mosta čija je funkcionalnost nepobitna ali izgled itekako daleko ispod nivoa jedne urbane cjeline kakvu želimo. Kako su nam tada odgovorili iz Grada, nekretnina u Gajevoj je nacionalizirana 1959. godine, a s obzirom da prijašnji vlasnici nisu podnijeli zahtjev za povrat, većinski vlasnik je Republika Hrvatska, prema tome, još uvijek nije u nadležnosti Grada.

Ništa od spomeničke rente

No problem je još veći s kućama s desne strane mosta u kojima žive ljudi, a također njihove fasade vape za osvježenjem. Ugostitelj Željko Godač, vlasnik River Puba, odnosno dijela kuće u Preradovićevoj 10 koja se nalazi tik iznad rijeke, već više godina pokušava u Gradu da se sredstva spomeničke rente, a koja u njegovom slučaju nikako nije mala već je u 12 godina narasla na više desetaka tisuća kuna, preusmjere u obnovu kuće. Problem je u tome što je ruševni gornji kat kuće do Rivera bio u vlasništvu Grada, pa ga je preuzela država. U njemu sada nitko ne živi, a iako su i jedni i drugi obećavali obnovu, ništa od toga se nije dogodilo.

– Zanimljivo je kako kad treba naplatiti spomeničku rentu, onda smo obveznici, a kad tražimo da se ta sredstva usmjere nazad u obnovu, onda “nisu sređeni vlasnički odnosi”, kaže nam Godač. Kako dodaje, još je gora situacija otkako je ovu nekretninu preuzela država, jer je Grad barem pokazivao interes da se problem riješi, a od ovih ni glasa.

Podsjetimo, sredstva spomeničke rente niti ove godine neće biti ponuđena na natječaju za obnovu objekata građanima, već će se preusmjeriti u gradski Program za  zaštitu kulturne baštine i spomenika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest