Zna se što može a što ne: Gradska uprava ovaj put “U ime obitelji” uskratila besplatne štandove za prikupljanje potpisa za referendum

Karlovačka gradska uprava odbila je inicijativi “U ime obitelji” besplatno ustupiti štandove za prikupljanje potpisa za novo referendumsko izjašnjavanje o promjeni Ustava, a koja se odnosi na izborna pravila po kojima bi se zastupnici u Hrvatski sabor birali po imenu i prezimenu, odnosno dobivali preferencijalne glasove.

Ovo je, naime, danas na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu ustvrdila Željka Markić, dodavši kako im je rečeno da se štandovi u Karlovcu moraju platiti i to po šesto kuna za svaki od tri štanda.

Za prvi referendum podrška, a sad…

To samo po sebi ne bi bilo ništa neobično da u prvoj kampanji iste inicijative, kad su se prikupljali potpisi protiv istospolnih brakova, karlovačka gradska uprava nije ovu inicijativu dočekala otvorenih ruku, te ustupila štandove i sve ostalo što je bilo potrebno da bi se kampanja uspješno provela. Nadalje, pune su ruke posla imali i pripadnici karlovačke Mladeži HDZ-a koji su dijelili letke po gradu, te odradili ogroman terenski posao kako bi se spriječili brakovi u LGBT zajednici, odnosno potrudili da u hrvatski Ustav uđe odredba da brak mogu sklopiti samo parovi različitih spolova.

Prevedeno, kad je nešto u interesu HDZ-a, odnosno vladajuće strukture u gradu Karlovcu, onda nema problema, a kad nije, onda ipak treba “odriješiti” kesu. Poznat je stav HDZ-a da se protivi ovoj inicijativi, između ostalog isto kao i SDP koji obnaša vlast na državnoj razini.

Markić ulaže žalbu

Markić je danas u svom prepoznatljivom tonu ustvrdila da je ovakvo ponašanje zastrašujuće i sramotno, te da se građanima tako onemogućava izjašnjavanje potpisima o novoj referendumskoj inicijativi. Slučaj u Karlovcu proglasili su protuzakonitim i uložili su žalbu.

Prikupljanje potpisa za novo referendumsko izjašnjavanje počinje u ponedjeljak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest