Stanovnici G. Mekušja traže hitno rješavanje problema s nasipom, najavili i tužbu protiv odgovornih

Mekušansko polje pod vodom

Gornje Mekušje i njegovi stanovnici nisu samo poplavljeni zbog obilnih kiša, već i potopljeni zbog niza nerazumljivih poteza investitora i izvođača radova koji su od Mekušanskog polja napravili neku vrstu retencije ili jezera za zadržavanje vode u vrijeme poplavnih voda. Zbog problema koji je ponovo na vidjelo izašao za zadnjih bujanja rijeka Kupe i Korane, jučer su se u prostoriji Mjesnog odbora sastali predstavnici MO i stanovnici ovog naselja koji su pretrpjeli najveću štetu od posljednjih poplava.

Kako nam kažu mještani, ovo je razlog koji je doveo do plavljenja brojnih obiteljskih i poslovnih objekata na dosad nezabilježen način, kao i plavljenja nedavno izgrađenog pročistača otpadnih voda, zbog kojeg su se i gradili novi nasipi.

– Rušenje krune nasipa u trenutku najveće razine vode na kojem je bila jasno vidljiva razlika vodostaja Kupe i Korane za više od jedan metar to potvrđuje, kažu ogorčeni Mekušanci koji su već konzultirali pravnike kako bi protiv odgovornih institucija podigli tužbu, time zaštitili svoje naselje i imovinu, te spriječili nove poplave u njihovim dvorištima.

Nezadovoljni odgovorima i aktivnostima nadležnih institucija da će se problem do sljedećih sličnih većih izlijevanja Kupe i Korane riješiti, stanovnici Gornjeg Mekušja odlučili su i sami poduzeti korake koji bi mogli dovesti do rješenja ovog za njih trenutno najvećeg problema.

Prvi korak je formiranje inicijative građana koja će se baviti samo tim problemom i zajedno sa predstavnicima Mjesnog odbora Gornje Mekušje podsjećati institucije na njihove obaveze i organizirati razne akcije kako bi ovaj problem bio na dnevnom redu svih nadležnih službi na lokalnoj i državnoj razini do njegovog rješavanja.

Među te akcije spada točno utvrđivanje šteta nastalih od posljednjih poplava, konzultacije pravnih stručnjaka u vezi odgovornosti za naknadu štete, prezentacija problema i napravljenih propusta široj javnosti i predstavnicima lokalne i regionalne vlasti, povezivanje sa drugim naseljima koja imaju slične probleme (Mostanje, Turanj, Logorište…) kao i organizirane akcije upozorenja putem kojih će se davati do znanja svim nadležnim službama da se stvari ne rješavaju na odgovarajući način.

Drugi sastanak inicijative očekuje se za desetak dana kada će biti više informacija o štetama ali i o aktivnostima usmjerenih na rješavanje ovog problema.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest