Sezona berbe i vrenja grožđa – policija upozorava na opasnosti od trovanja u vinskim podrumima

Berba u puno jeku (foto arhiva KAportala)

Proces izrade vina može biti i opasan u ovoj, početnoj fazi kad
je u tijeku sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske
podrume, upozoravaju u PU karlovačkoj.

S obzirom da je sezona berbe na samom vrhuncu, u policiji
preventivno upozoravaju građane na opasnosti koje prijete u
vinskim podrumima za vrijeme vrijenja mošta zbog mogućnosti
trovanja ugljičnim dioksidom.

– Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih
procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u
alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se
nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno
o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da
dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje
nedostupan, podsjetili su na kemijsku reakciju policajci.

Kako navode, u slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida,
zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

– Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak
u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji
postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika. Prisutnost
ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće,
a ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog
dioksida te je podrum potrebno prozračiti. Osim toga, osobe koje
su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti
u podrum jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja, odnosno
prepoznavanja izlažućoj opasnosti, preporuke su kojih se svakako
mora pridržavati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest