U Hrvatskim vodama i Gradu ignoriraju Mekušance – ovi zaprijetili da će, ako zatreba, sami lopatama napraviti prokope u nasipu

Mekušje pod vodom - mještanima već dosta propusta nadležnih

Mještani Gornjeg Mekušja, jednog od naselja pogođenog poplavom, jučer su se ponovo okupili i čekali da se nadležni iz Hrvatskih voda i karlovačke gradske uprava pojave na sastanku, no to se nije dogodilo.

Ljuti i ogorčeni zbog ignoriranja njihovih apela, zaključili su da će sami braniti svoje kuće i to tako da će sami svojim lopatama i drugim alatima napraviti otvore u nasipu, da se spase od poplave. Podsjetimo, nasip koji nije završen i kao takav nije funkcionalan, djeluje tako da od Mekušanskog polja napravi svojevrstan bazen, te još više ugrožava imovinu Mekušanaca.

Lopate u ruke

– Tražimo da se prokopi napravljeni u vrijeme najvećeg vodostaja na već završenom nasipu ne zatvaraju već da se prošire i ostanu otvoreni dok se ne završe dijelovi nasipa koji bi onemogućili ono što se dogodilo prije dva tjedna, rečeno je na sastanku. Ukoliko dođe do pokušaja zatvaranja nasipa okupljeni stanovnici su zaprijetili da će sami uzeti “stvar u svoje ruke”.

Okupljeni Mekušanci su izrazili i ogorčenost nedostatkom volje za razgovor odgovornih osoba u Hrvatskim vodama ali i gradskoj upravi koji se, prema riječima onih koji su pokušali sa njima kontaktirati, ponašaju kao da se sa rješavanjem ovog problema ne treba žuriti.

Građanski neposluh

Ukoliko se ovo ponovno dogodi, a sve stvari upućuju da je to sasvim izvjesno, neki od stanovnika Gornjeg Mekušja su najavili da će srušiti ili napustiti svoje objekte. Prije toga predlaže se, između ostalog, i građanski neposluh kojim bi se odgovorne upozorilo na odlučnost pogođenih osoba ali i nadoknadu šteta koje su veće nego ikad do sada.

Sprema se tužba

Stanovnici Mekušja kontaktirali su i odvjetnički ured radi podizanja tužbe,  pa su svi oštećeni koji su zainteresirani za naknadu štete ovim putem pozvani su da dostave svoje vlasničke listove i procjenu štete koju su pretrpjeli. Formirana je radna skupina sastavljena od stanovnika Gornjeg Mekušja koji će zajedno sa predstavnicima Mjesnog odbora sudjelovati na sastancima sa predstavnicima nadležnih gradskih službi i Hrvatskih voda, ukoliko se odazovu pozivima na razgovore sa stanovnicima Mjesnog odbora Gornje Mekušje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest