Roda se “ugnijezdila” kod škole u Grabriku, ne boji se ni auta ni ljudi; iz Natura Vive poručuju da ju ne treba uznemiravati

Roda se “ugnijezdila” kod OŠ Grabrik i ne želi otići! Već neko vrijeme iz nepoznatih razloga šeta oko škole, pa prema vrtiću, pa dođe do parkirališta, skoči na auto…

Fotografije miroljubive i neustrašive rode dobili smo od Balon Art Studia, iz kojeg kažu da se roda nije uplašila ni kad su joj prišli, štoviše, sagnula se prema njima, vjerojatno očekujući nešto.

U jednom trenutku prestrašila je gužva, puno ljudi, buka automobila, pa je uzletjela! Dokazala je tako da su u pravu veterinari iz Pet plusa koji su zaključili da je roda vjerojatno zdrava, ali da, naprosto, ne želi otići iz Grabrika. Barem ne još!

Iz Javne ustanove Natura Viva poručuju da su, nakon jučerašnje dojave o rodi, obavili nadzor i utvrdili da je roda dobrog zdravstvenog stanja, sposobna samostalno se hraniti. Bijela roda (Ciconia ciconia) je europska gnjezdarica, a u kontinentalnom dijelu Hrvatske je 1500 parova ove vrste.

– Rode su životno vezane uz ljude. Hranu pronalaze u različitim staništima nastalim ljudskim radom, na otvorenim poljoprivrednim područjima, vlažnim travnjacima ili na onima koja se nalaze u blizini močvara i rijeka. Preporučljivo ponašanje u blizini bijele rode je ne uznemiravati životinju, što podrazumijeva da ju se ne plaši, ne natjerava, ne gađa s predmetima. Bijela roda se hrani ribom, vodozemcima i gmazovima, a u Hrvatskoj je na popisu gotovo ugroženih vrsta pa je ponašanje svakog pojedinca važno tim više što je naviknuta na prisutnost čovjeka, savjetuju iz Natura Vive.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest