Karlovačka pivovara dodatno smanjila utrošak energije i emisiju CO2 – pokrenuli i inicijativu “100 posto hrvatski ječam”

U prošloj godini Karlovačka pivovara nastavila je trend smanjenja utroška vode i energenata, dok je ulaganjem u novu tehnologiju dodatno smanjila i emisiju CO2.

Danas je na tiskovnoj konferenciji predstavljeno izvješće o održivosti Karlovačke pivovare, peto po redu. Osim zaštite izvora vode, smanjenje emisije CO2, odnosi se i na održivu nabavu i promicanje odgovorne konzumacija alkohola.

– Zahvaljujući novim ulaganjima smanjili smo potrošnju vode za 2,5 posto u odnosu na 2012. godinu, direktna i indirektna emisija CO2 smanjena je za 2 posto, dok je potrošnja specifinčne toplinske energije u 2013. smanjena za 3,7 posto u odnosu na godinu prije, rekao je direktor Sektora lanca opskrbe Zvonimi Nemet- Dodaje kako je u 2012. potrošeno 4,6 hektolitara vode po hektolitru proizvedenog piva, dok je u prošloj godini potrošnja smanjena na 4,6. Nadalje smanjena je i emisija CO2 sa 9,2 na 9 kilograma po hektolitru piva.

Karlovačka pivovara, kaže Nemet, posebno nastoji za sirovine nabavlja lokalno. Tako je u Hrvatskoj za proizvodnju 60 posto sirovina nabavljeno u Hrvatskoj, dok su pokrenuli i inicijativu “100 posto hrvatski ječam”. Brinu i o sigurnosti radnika, tako da u protekloj godini nije bilo nezgoda u Sektoru lanca opskrbe.

– Pivo može biti dio pozitivnog životnog stila, naravno, ukoliko se konzumira odgovorno i na prihvatljiv način, kaže Ljudmila Bratko Gašpić, voditeljica Odjela korporativnih komunikacija. Stoga je pokrenut projekt Ja sam 18+, kao i projekt Za odgovorno odrastanje mladih u suradnji s psihološkim centrom TESA kao online savjetovalište za roditelje tinejdžera.

Pivovara uskoro namjerava plinoficirati proizvodnju koja će dodatno donijeti troškove i smanjenje emisije štetnih plinova. Kažu da za zadnje poplave nisu imali problema sa svojim pročistačem, dok imaju i pumpe u slučaju da voda, odnosni rijeka Kupa probije nasip.

Izvješće o poslovanju 22. listopada

Na novinarski upit kakvi su poslovni rezultati sezone koja je, po prvim nagađanjima pivara podbacila, Nemet kaže kako će više informacija imati 22. listopada, dok dodaje da nema govora o otpuštanjima koja bi bila izvan redovnih procesa unaprjeđenja proizvodnje  a vezana za standardno poslovanje u zadnjih deset godina.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest