Jelić potvrdio: Gore idu prirezi, komunalna naknada, cijene vrtića i produženog boravka – kaže, sve zbog Vlade RH

No, teško da će u mjerama koje kani poduzeti Grad Karlovac kako bi kompenzirao milijune bez kojih ostaju područja od posebne državne skrbi i odnosi novi obračun plaća, gospodarstvo proći neokrznuto. Doduše, više će ih osjetiti oni na kojima se, uobičajeno, sve lomi: građani.

– Smanjenje plaća za šest posto i broja zaposlenih u Gradskoj upravi za 15, ukidanje božićnica i regresa, što vjerojatno čeka i gradske tvrtke i ustanove, smanjenje naknada od 18 posto tijelima Gradskog vijeća, upravnih vijeća i nadzornih odbora, te različite druge mjere donijele su uštede od 12 milijuna kuna. No, očekuje nas i povećanje prireza, komunalne naknade za stanovništvo i poduzeća, povećanje cijene vrtića i produženog boravka, vjerojatno minimalne korekcije grobne naknade, a ne znamo još da li će uslijediti u domeni vode i odvodnje. Ti bolni procesi bili su potrebni da proračun bude u ravnoteži, potentan i likvidan; bez ovih mjera ga je nemoguće složiti. Bilo je puno neprospavanih noći, a ne samo radnih dana kod donošenja ovakvih odluka, kazao je Jelić, dodavši da će i u takvom proračunu, iduće godine, biti milijunskih potpora za poduzetništvo, poljoprivredu, turizam te velikih projekata, poput KAquariuma, vrtića na Švarči, RibarKA-e…

U županijskoj kasici četiri milijuna manje

Županijski proračun 2015., po Vučićevim riječima, bit će manji za oko četiri milijuna kuna, no nastojat će da se to smanjenje ne odrazi na školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, ali ni gospodarstvu u koje su planirana ulaganja “sukladna proračunskim mogućnostima”.

– Oko 65 posto proračunskih sredstava je za unaprijed određene namjene. Županije nemaju alata da same povećaju prihode jer su oni regulirani zakonom i preostaje nam jedino racionalno upravljanje. Ali, u tri godine Vlada nije provela ni jednu strukturnu reformu, sada se bliže izbori i treba nešto napraviti, pa zonu odgovornosti prebaciti na lokalnu samoupravu koja će biti prisiljena na nepopularne mjere! Prebacuje se loptica u svrhu političkog djelovanja, ocijenio je Vučić, napomenuvši da je decentralizacija ovlasti trebala donijeti i decentralizaciju sredstava.

Nitko od gospodarstvenika, članova Gospodarskog vijeća, nije imao niti jedno pitanje, opasku ili komentar na Jelićevo i Vučićevo izlaganje, pa je sjednica prošla bez ikakve rasprave.

Grad neće vratiti preplaćeni porez

Gradonačelnik Jelić ponovio je da Grad ne namjerava vratiti državi 20-ak milijuna kuna preplaćenog poreza za područja od posebne državne skrbi, koja bi, smatra, i dalje trebala dobivati barem simbolična sredstva jer je Hrvatska nastala zbog krvarenja na tim područjima tijekom Domovinskog rata. Ta su područja do sada dobivala dio novca od oporezivanja dobiti: Karlovac 10 posto od ukupnog iznosa, odnosno, godišnje 5 do 10 milijuna kuna.

– Dobivali smo od države novac u par navrata i kako nam se činilo previše, pet puta smo im pisali da nam previše šalju, oni su rekli da ne. I onda, odjednom, trebamo vratiti novac s obrazloženjem da je netko u Fina-i krivo zbrajao!? Neće nam ga uzeti! To je bezobrazluk do krajnjih granica, kakav je valjda moguć samo u banana-državi! Ako je netko pogriješio, tko je odgovarao? Smijenite ih, poručio je Jelić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest