Klizišta i odroni na cestama čekaju sanaciju, Veljun novi most, a novca nema – Kozjan kaže, najgora situacija do sada

Oko 80 klizišta i odrona na cestama diljem županije, od Ozlja do Slunja, doslovce nestali most u Veljunu i šteta od 30-ak milijuna kuna – problemi su s kojima se od rujanskih poplava – ne računajući ovu zadnju – u koštac pokušava uhvatiti ŽUC Karlovac.

Pokušava, jer u situaciji koju ravnatelj Boris Kozjan ocjenjuje najgorom od kada postoje županijske uprave za ceste, i oni najmanji zahvati, obzirom na financijske mogućnosti, teško su ostvarivi.

– Nikad ovakva situacija nije bila. Sredstava je puno manje, potrebna su velika ulaganja, a poplave i odroni dodatno pogoršavaju stanje prometnica. Pokušavamo sami sanirati manje odrone jer veće financijski nismo u mogućnosti. Tražili smo potporu resornog ministarstva, održano je nekoliko sastanaka obzirom da nismo jedina županija pogođena poplavama i ima naznaka da će Vlada donijeti neke odluke, no trenutno ne znamo što će biti, kaže nam Kozjan.

Napominje da poplavama oštećene prometnice nisu problem samo ŽUC-eva, već zajednice, posebice jer su se dogodile u nekoliko županija u zemlji, a ne samo Karlovačkoj.

– Pokušavam apelirati na sve segmente u društvu da se uključe u rješavanje problema jer mislim da se ni jedna županijska uprava s njima ne može samostalno nositi. To više jer je riječ o problemima koje treba rješavati trenutno; svaka odgoda stvara sve težu i goru situaciju, naglašava Kozjan.

Na oštećenim cestama u županiji, kojima upravlja ŽUC, u sigurnosnom smislu napravljeno je što se moglo, gdje je bila potrebna, postavljena je prometna signalizacija, opasne dionice obilježene, ali to je i sve što se moglo napraviti.

– Trenutno je sanacija, na žalost, nešto izvan dosega naših mogućnosti! Neke su dionice upitne za promet, a obzirom na padaline i vremenske prilike ili neprilike, te zimu koja slijedi, moguće je da se situacija na već “načetim” cestama i pogorša, napominje Kozjan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest