Proračun ide dolje, prirezi i komunalna naknada gore – Jelić tvrdi: Cijene vrtića za 90 posto obitelji ostaju iste

Karlovački proračun za 2015., prema nacrtu napravljenom premda država nije dala nikakve smjernice za njegovu izradu, iznosit će 252,6 milijuna kuna. Najavili su to gradski čelnici na brifingu s novinarima, napomenuvši da će to značiti smanjenje za 18 – 20 milijuna u odnosu na ovogodišnji, kojem idući tjedan, sa sadašnjih 252 milijuna, predstoji smanjenje.

Nema više posebne državne skrbi

– Posljedica je to političkih odluka Vlade RH da se ukine područje posebne državne skrbi i uvedu novi porezni zakoni. Ukidanje područja od posebne državne skrbi je iznimno bolno za Karlovac jer su neki gradovi, kao što je naš, branili Hrvatsku da je ovakva kakva je. Sjedimo ovdje zbog gradova, općina i županija koje su pretrpjele ogromne ljudske žrtve, a  onda i materijalne, za obranu Lijepe Naše i uspostavu tisućljetnog sna u Hrvata, ispričao je gradonačelnik Damir Jelić.

– Zato je uzimanje područja od posebne države skrbi iznimno bolno, ne samo zato što su to financijske razine, nego zato što imaju jasnu nacionalnu poruku. A da ne bih bio politikant, obzirom da novca na nacionalnoj razini zaista nema i da smo svjesni da se gospodarstvo nije pokrenulo već 3,5 godine nizbrdo ide, zašto nije ostavljeno područje od posebne državne skrbi s makar simboličnim sredstvima? Neki put i poruka može puno značiti; ne mora to biti, u prosjeku, 7 – 8 milijuna kuna koliko smo prije dobivali, neka bude 10 posto od toga, izjavio je još gradonačelnik.

Tri “kapitalca”

Napomenuo je da se, smanjenju usprkos, planiraju tri kapitalna projekta: dovršenje novog vrtića na Švarči i prometnice, za 18,5 milijuna kuna, potpuna sanacija postojećeg vrtića na Švarči za 10 milijuna, te 11 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti kod građana i u školama, te sanaciju vrelovoda. Ponovio je da slijedi smanjenje broja zaposlenih u Gradskoj upravi, povećanje prireza za dva posto i komunalne naknade za 0,06 posto, ali i da povećanje cijene smještaja u vrtićima 90 posto karlovačkih obitelji neće osjetiti.

– Od ostalih 10 posto, nekima će biti niže, nekima više cijene, ali dok ne završimo razgovore do kraja s udrugom potrošača Korana, ne bi bilo korektno govoriti. Na dobrom smo putu, ovaj tjedan će se sastati i Savjet za zaštitu potrošača, najavio je Jelić.

30 milijuna ipak oročeno na računu

Potvrdio je gradonačelnik tvrdnje SDP-a da Grad ima oročenih 30 milijuna kuna.

– To je, valjda, pozitivno, da novac koji nije aktiviran stvara dodatnu vrijednost, kazao je, dodavši da će dio tog novca biti angažiran za sanaciju poplava, pa će iduće godine doći na iznos do 15 milijuna kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest