Oko tisuću karlovačkih obitelji krizu preživljava uz socijalnu pomoć – najviše im se pomaže za troškove stanovanja

Oko tisuću Karlovčana, ne računajući one koji primaju novčanu pomoć Centra za socijalnu skrb, koristi neki oblik pomoći iz gradskog Socijalnog programa. Broj Karlovčana koji krizu preživljavaju uz “socijalu”, posljednjih je nekoliko godina gotovo nepromijenjen.

– Broj korisnika nije značajnije porastao. Najčešći oblik pomoći je subvencija tj. pomoć za troškove stanovanja (struja, komunalije i grijanje), kazala je za KAportal glasnogovornica Katarina Matasić, dodavši da je Grad ove godine za  Socijalni program izdvojio  5.005.000 kuna.

Bar malo lakše do osnovnih namirnica trebalo bi oko 650 Karlovčana doći zahvaljujući Socijalnoj samoposluzi. Otvorena prije godinu dana u Smičiklasovoj, “radi” dvaput tjedno, po dva sata: utorkom i petkom od 9 do 11 sati.

– Paketi se podižu na temelju potvrde koja se utvrđuje i izdaje u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a temeljem kriterija iz projekta Socijalne samoposluge: umirovljenici koji putem gradskog Socijalnog programa primaju pomoć za male mirovine, odnosno građani sa mjesečnim primanjima ispod 850 kuna; obitelji koje su osobito teškog materijalnog stanja te imaju više maloljetne djece, tešku zdravstvenu situaciju u obitelji, dojenčad ili više djece istovremeno na školovanju, osobe s invaliditetom u teškoj materijalnoj situaciji; beskućnike smještene u Skloništu, kao nadopuna jednom toplom obroku kojega primaju dnevno te kao pomoć za one beskućnike koji to pravo ne ostvaruju na temelju Socijalnog programa Grada Karlovca (Udruga Milosrđe) i korisnici drugih udruga po potrebi, pojasnila je Matasić.

Namirnice za Socijalnu samoposlugu prikupljaju se ciljanim i humanitarnim akcijama, te donacijama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest