Zbog “mosta koji ne vodi nikuda” Logorište često pod vodom – mještani sumnjaju da će po planu izgradnje nasipa biti još gore

Sastanak zabrinutih mještana Logorišta

Nakon stanovnika Gornjeg Mekušja i mještani Logorišta organizirali su se po pitanju neučinkovite obrane od poplava u kojima su ove godine već treći put bili “pod vodom”, a  njihova imovina ugrožena.

Kako nam je javila Vesna Živčić, u subotu je održan prvi sastanak u organizaciji Mjesnog odbora no na njega, iako su bili pozvani, nije se odazvao gradonačelnik Damir Jelić kao niti nitko drugi iz Grada, niti predstavnici Hrvatskih cesta.

Problem u mostu i cesti?

Pristigli su, kažu nam Logorištanci, dva inženjera iz Hrvatskih voda od kojih nisu doznali “ništa što bi im dalo nadu da su Hrvatske vode spremne konkretno rješavati probleme poplava”.

– Za tri katastrofalne poplave u području Mrežnice i Korane uzvodno od Karlovca mještani krive Hrvatske ceste koje su svojim projektom ceste prema mostu koji ne vodi nikuda u Mostanjskom polju, stvorile višestruke prepreke prirodnom razlijevanju poplavnih voda. Krive su i Hrvatske vode koje se tome pridružile svojim upitnim projektima u Mekušanskom polju, čime su uzvodno podigle razinu poplavnih voda na nove stoljetne i tisućljetne vrijednosti, zaključak je sastanka mještana.

Mještani sumnjaju da će izgradnja nasipa na području Male Švarče, Logorišta, Mostanja, Turnja, Mekušja njihovo naselje pak pretvoriti u akumulaciju.

“Karlovačka Gunja”

– S pravom se pitamo kakvi su to stručnjaci u Hrvatskim vodama koji izgradnjom nasipa na lijevoj obali Mrežnice i Korane žele napraviti lijevak u području ušća i stvoriti akumulacijsko jezero koje će nas potopiti? Radi se o kolosalnim projektantskim promašajima koji vode u neviđenu katastrofu, pribojavaju se u Logorištu te se pitaju hoće li postati “karlovačka Gunja”.

Naime, ugrožena područja Male Švarče, Logorišta, Mostanja, turanjskih naselja Turanjski Poloj, Goljaki i Zastinje te Belajskih Poljica i Mekušja imaju više od 4000 stanovnika. Za usporedbu, Gunja ima 3700 stanovnika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest