Karlovčani se na komemoraciji oprostili od bivšeg gradonačelnika Josipa Boljkovca; posljednji ispraćaj u Vukovoj Gorici

– Dragi Deda, ništa nisi tražio, a davao si sve što si mogao svome Karlovcu i domovini Hrvatskoj. Velika sreća i čast bila je živjeti s Tobom, kazao je  predsjednik županijskog Saveza udruga antifašista Mirko Miladinovićna današnjoj komemoraciji za Josipa Boljkovca.

Od prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova, bivšeg saborskog zastupnika i gradonačelnika Karlovca, koji je preminuo u ponedjeljak, oprostili su se članovi obitelji, nekadašnji suborci, antifašisti, prijatelji i znanci. Njegova životnog puta prisjetio se Zvonko Matičić, zahvalivši za sve dobro koje je napravio.

Što je sve napravio za Karlovac u mandatu gradonačelnika, od 1963. do 1969., kao i za što je sve stvorio pretpostavke, teško je i nabrojati – od širenja grada, gradnje dvorane na Rakovcu, Nacionalnog svetišta sv. Josipa na Dubovcu, Bolnice… a da je zaslužan i za gradnju sustava obrane od poplava, podsjetio je dogradonačelnik Dubravko Delić.

– Kad je bio gradonačelnik, potaknuo je i realizirao brojne projekte čije se dugoročne, pozitivne refleksije ogledaju i danas. U interesu boljeg života generacija koje dolaze, a to je svojim prijateljskim kontaktima i svjedočio, zalagao se i za Domovinskog rata i poslije njega za potrebu pomirbe Hrvata i Srba u svojoj domovini i to treba biti poruka s današnje komemoracije, kazao je Delić.

Komemoracija, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovca, održana je u Zorin domu, gdje je bila otvorena i Knjiga žalosti.

– Dragi Joža! Bio si najbolji gradonačelnik (uz Banjavčića) od osnutka Karlovca do danas, zapisao je Mirko Butković.

Posljednji ispraćaj Josipa Boljkovca bit će u njegovoj rodnoj Vukovoj Gorici u 15 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest