Debata o EU i medijima pretvorila se u debatu o lokalnim medijima i statusu novinara

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “I. G. Kovačić”, u organizaciji Europe Direct centra Karlovac, održana je debata na temu “Europska unija i mediji” čiji je cilj bio analizirati odnos lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija prema ulasku Hrvatske u EU.

Tema je bila vrlo zanimljiva i prava je šteta što pored 30-ak studentica i studenta zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti – Studija novinarstva nazočilo vrlo malo građana Karlovca, a naročito novinara iz lokalnih medija koji bi iz rasprave koja je uslijedila nakon uvodnih izlaganja naučili nešto i saznali više o novinarstvu jer informacije, edukacije i saznanja o tome nikad dovoljno. Štoviše, niti vodeći ljudi politike i medija nisu našli za shodno doći i barem poslušati debatu, ako ne sudjelovati u njoj.

Uvodna izlaganja imala je mentorica prof. Viktorija Car s Fakulteta političkih znanosti koja je između ostaloga o EU i medijima proširila temu i na lokalne medije konstatirajući da su lokalni mediji nažalost zakazali pisati o Europskoj uniji te o tome više pišu kao da se radi o nekoj izložbi a ne o sredini u kojoj sada živimo.

– Novinari bi više trebalo služiti narodu a ne vlasnicima kompanija raznih medija i političarima. Puno više bi trebali raditi na sebi i educirati se. Zbog nedefiniranog statusa novinari su nažalost u moralnom konfliktu, potlačeni i nezainteresirani. To je nažalost problem novinarstva u Hrvatskoj, rekla je između ostaloga prof. Car.

Moderator skupa bio je Miroslav Katić iz Knjižnice za mlade. O svojim iskustvima pisanja u medijima za koje rade, o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i informacije o projektima EU, podijelili su s nazočnima Ivana Belančić iz Tv4r, Robert Badovinac iz Karlovačkog tjednika i Marin Bakić iz Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, ujedno i novinar Večernjeg lista. I dok je Robert Badovinac nanizao broj tekstova koje je KT objavio u četiri godine, Ivana Belančić je govorila o konkretnim problemima s kojima se suočavao medij na kojem je ona glavna urednica:

– Nismo imali edukaciju o tome kako pisati o Europskoj uniji. Osim kad je bila kampanja za Europski parlament nismo imali problema u dovođenju europarlamentaraca u našu specijaliziranu emisiju o EU na lokalnoj televiziji. Nažalost, gotovo nam je nemoguće bilo dovesti stručnjake, europejce, koji bi govorili o strukturnim fondovima EU i tome slično, rekla je Belančić.

Marin Bakić koji dolazi iz nezavisnog medija svojim je razmišljanjima i stavovima “probudio” posjetitelje iznoseći konkretne događaje, između ostaloga i o fiktivnom uredu Karlovačke županije u Briselu, koji je posjetio kad je jednom prilikom privatno putovao u Brisel, pa je to i napisao, zbog čega je imao razmjenu mejlova s voditeljicom karlovačkog županijskog ureda – centra. Bilo je govora i o posjetu karlovačkih novinara Europskom parlamentu.

Najviše diskusije i vremena potrošeno je ipak na lokalne medije i status novinara pa bi zasigurno za boljitak statusa medija i novinara u Karlovcu bilo dobro organizirati zasebnu debatu.

Prije debate studenti su posjetili redakcije HRK Karlovca i Trend medija.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest