7 dana na 4 rijeke: U strahu da će mi na glavu pasti baklja utakmice odavno gledam na TV-u

7 dana na 4 rijeke: U strahu da će mi na glavu pasti baklja
utakmice odavno gledam na TV-u

bakicHrvatska nogometna reprezentacija uspjela je ostati neporažena u kvalifikacijskom dvoboju protiv Italije na San Siru u Milanu pokazavši odličnu igru. Naši su dominirali veći dio utakmice i zasluženo osvojili bod. Na ljestvici skupine H po 10 bodova imaju Hrvatska i Italija, bod više od trećeplasirane Norveške koja ima samo bod manje.

Susret je nažalost obilježio i veliki navijački incident kojega su prouzročili hrvatski navijači, a koji je u 75. minuti izazvao 10-minutni prekid, zbog toga što su bacali baklje i dimne bombe na teren. Pošto su u policijskoj akciji izbačeni s tribine, nastavili su raditi nerede izvan stadiona Giuseppe Meazza i nakon utakmice. Potom su se sukobili s talijanskom policijom koja je izgrednike identificirala i pokušala ih zaustaviti. Oni su na to odgovorili gađajući policajce raznim predmetima i dimnim bombama. Zbog nereda je privedeno 16 navijača – izgrednika, 15 odraslih i jedan maloljetnik, koji će biti zadržani u Milanu a izlazak pred suca čekati će u milanskom zatvoru San Vittore kad će biti izvedeni pred istražnog suca, doznaje Hina u hrvatskom konzulatu u Milanu.

Pitanje koje se ovih dana provlači je može li taj eksces hrvatskih navijača za “zelenim stolom’” skupo koštati Hrvatski nogometni savez, odnosno našu najbolju nogometnu vrstu. Tko nas zapravo sramoti? Tko su navijači koji su uzrokovali prekid utakmice – pijana i nasilna rulja koja protestira protiv čelnika HNS-a ili su to borci protiv takozvane mafije u nogometu? To mnoge zanima. S druge strane pitanje je koliko je nogometna mafija, u koliko uopće postoji, jaka i ucjenjuje li s nečim HNS, suce, možda i političare pa su ovi “kratko vezani”. Zasigurno da to nije pravi način kako se boriti za istinu i pravdu. Ako se iskreno radi o borbi za istinu i pravdu tada to treba činiti kroz legalne institucije ove države. Policija će se obračunati s navijačima, i pravosuđe, te s mafijom u nogometu ako postoji?

Kako god bilo da bilo šteta ugledu hrvatskog nogometa je učinjena a ugled se ne stječe tek skrivanjem problema pod tepih. Treba reagirati a HNS je to promptno i učinio. Prvo je reagirao putem portala http://hns-cff.hr/porukom “Stanimo na kraj huliganima!”, a HNS-ov pravnik Damir Vrbanović je to isto učinio u ime HNS-a na konferenciji za novinare.

Šteta će biti velika, Uefa nam je poslala izvješće na 15-ak stranica u kojima su i slike s kukastim križevima. Nitko normalan ne može opravdati ono što se događalo u Milanu – rekao je na početku konferencije Damir Vrbanović i najavio kako će se sve znati za 10-ak dana i nastavio:

Još uvijek smo šokirani. Ovo je atak na hrvatski nogomet. Normalni navijači Hrvatske, njih više od šest tisuća, zgražali su se nad onim što je ta mala grupa napravila. Nazivaju nas i barbarima s Balkana. Nismo mogli vjerovati da će ludost pojedinaca otići tako daleko. Europa se zgražava. I za njih je ovo presedan. Nitko ne pamti da vlastiti navijači žele svoju reprezentaciju izbaciti iz Europe. Ne radi se ovdje o nekim dečkićima koji su se došli malo zezati. Dobili smo dojavu za vrijeme utakmice da će neki huligani pokušati isprovocirati prekid utakmice. Talijane smo upozoravali da bi moglo biti problema s nekolicinom hrvatskih navijača. Oni očito naša upozorenja nisu poslušali. Na San Siru smo svjedočili atentatu na hrvatski nogomet – poručio je Damir Vrbanović istaknuvši kako je ljut i na Talijane jer navijače nitko nije pregledavao i na stadion se moglo unijeti što se htjelo i tako nas doslovno izručili huliganima.

U koliko se željelo sabotirati reprezentaciju građani to jednostavno neće podržati. Međutim, jesu li uspjesi reprezentacije stvarno naši uspjesi? Predstavlja li ona stvarno naciju, ili je tek sredstvo preko kojeg se izvlači novac svima nama u ime sportskih uspjeha?

Uz Vrbanovića, konferenciji za novinare su prisustvovali i povjerenik HNS-a za sigurnost Zoran Cvrk te policajac Dubravko Perec iz Odjela za sprječavanje nereda na stadionima.

Talijani su nas uvjeravali da se ulaznice za naše navijače neće prodavati na dan utakmice. Razumljiva je želja naših navijača, imali smo tri puta više zahtjeva nego ulaznica. Dan prije utakmice talijanski kolege otkrili su nam da je van sustava kupljeno čak 1400 ulaznica. To nije mali broj. Zatražene su posebne mjere za te navijače, Talijani su kazali da nema šanse da se te ljude ne pusti na stadion jer imaju legalne ulaznice. Obećali su najjače moguće sigurnosne mjere i provjere pri ulasku na stadion. Također, smjestili su ih na jedno mjesto na stadionu kako bi ih lakše kontrolirali. Uvjeravali su nas da će locirati poznate izgrednike kojih je prema riječima naše policije bilo 200-tinjak. U crvenom sektoru je također bilo 800 naših navijača. To ne bi bio problem da se ne radi o rizičnoj skupini navijača. Mi smo odgovorni za svakog navijača na stadionu i tako ćemo i postupati. Zajedno smo postupali, dogodilo se što se dogodilo. Talijani su se potrudili da utakmica ode u neželjenom smjeru. Neću je li to slučajno il namjerno – kazao je Cvrk a Dubravko Pevec dodao: – Još u rujnu smo imali informacije kako 200-tinjak rizičnih navijača kupuje ulaznice u Ljubljani i u Trstu. Da se domognu karata pomogli su im i talijanski huligani. Talijanska policija imala je sve te informacije. Na kraju je ispalo da su upravo ti huligani radili nerede na San Siru.

Uvijek kad se dogode ovakve situacije prisjetim se utakmice Hrvatska – Brazil (1:1) koja je odigrana u Splitu 17. kolovoza 2005. pred 30.000 gledatelja. Neponovljivo je bilo u gledalištu i na travnjaku. Iskreno, rijetko kad od tada odlazim na stadione, upravo zato jer ne podržavam nasilje i huliganizam. Zadovoljniji sam kad doma uz televizor s prijateljem, u dresu sa šahovnicom, te gemišt, špek i luk, bez straha da će mi na glavu pasti kakva baklja osim što nam prijeti opasnost da nas moja žena “sastavi” zbog galame i skakanja, navijam za našu reprezentaciju. Tako će ostati sve dok se ta situacija potpuno ne sredi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest