Predstavljen Glasnik svetog Josipa, nova mrežna stranica i novi logo Nacionalnog svetišta

Slijeva: mons. Antun Sente, Mario Raguž i Agneza Szabo

U Velikoj dvorani Pastoralnog centra u Karlovcu na Dubovcu, u nazočnosti građana i vjernika, predstavljen je novi broj Glasnika svetog Josipa – lista Nacionalnog svetišta za štovatelje Marijinog zaručnika. Glavni predstavljač Glasnika bio je Mario Raguž, urednik na HRT-u u Odjelu kultura, umjetnost i religija. O povijesti glasnika govorila je Agneza Szabo, a novu mrežnu stranicu predstavio je njen autor Tomislav Novosel.

Tom prigodom je predstavljena nova Internet stranica www.svetijosip.com i predstavljen je novi logo kojega je osmislio Mario Vukošić uz grafičku doradu Nenada Vojnovića iz Tiskare P&R. Mrežna stranica Nacionalnog svetišta svetog Josipa puštena je u rad 13. studenoga ove godine.

Novi urednik Glasnika je mons. Antun Sente ml., ujedno i novi rektor Nacionalnog svetišta i novi župnik dubovački koji je preuzeo službe zajedno s novim župnim vikarom vlč. Anđelkom Katancem, početkom ovogodišnje jeseni. Grafičko oblikovanje potpisuje Nenad Vojnović, lektor je Marina Barišić, a članovi Uredništva pored glavnog i odgovornog urednika još su Matija Barberić, Ana Car i Anđelko Katanec. Tisak je obavljen u Tiskari Pečarić & Radočaj iz Karlovca. Fotografije su ustupili GSJ, Kafotka / Dinko Neskusil i Cropix /Robert Fajt.

U uvodniku Glasnika uredništvo se osvrće i zahvaljuje dosadašnjim svećenicima preč. Alojziji Burji rektoru Svetišta i vlč. Dragecu Gereciju (uredniku Glasnika na nekoliko stranica) za veliki trud koji su ulagali u štovanje sv. Josipa.

Novim je svećenicima trebalo nešto vremena da se upoznaju s novim okolnostima te na temelju dosadašnjih uređivanja crkvenih tiskovina primjene bogato iskustvo na novi Glasnik. S obzirom da poznajem podosta glasnika koji izlaze ovaj vaš glasnik je odličan i među više stotina glasnika koliko ih ima u Hrvatskoj spada među pet ili deset najboljih. Fotografije i tekstovi su jako dobri i samo tako nastavite i dalje – naglasio je između ostaloga Mario Raguž.

Pod vodstvom mons. Anuna Sente, ml., novog glavnog urednika, Glasnik je dobio novo ruho i nove suradnike. Najviše stranica posvećeno je graditelju Svetišta svetog Josipa i obnovitelju Glasnika, nedavno preminulom prelatu Njegove Svetosti Marijanu Radanoviću, koji je vodio izgradnju Svetišta i pripremio ga za posvetu prije točno 40 godina. Kamen temeljac 14. srpnja 1968. blagoslovio je tadašnji pomoćni biskup zagrebački mons. Franjo Kuharić, a posvetu novoizgrađene crkve sv. Josipa izvršio je 15. rujna 1974. kardinal Franjo Šeper, tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere što se u Glasniku spominje u više tekstova. Glasnik donosi i fotografije naslovnice prvog Glasnika objavljenog 1873. kojega je pokrenuo i uredio tadašnji nadstojnik Nadbiskupskog sjemeništa u Zagrebu dr. Josip Štadler. Na 64 stranice u boji profesori s Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Davor Šimunec i dr. Darko Tepert, donose teološke članke razumljive svakom vjerniku o ljepoti štovanja svetog Josipa, a vjeroučiteljski tim iz udruge Ekosspiritus – među kojima i Karlovčanka redovnica s. Ivana Margarin, donosi katehezu o svetom Josipu kao brandu Hrvatske.

Glasnik nadalje donosi kratke vijesti o živosti Svetišta i župe Blažene Djevice Ma

rije Snježne na Dubovcu na čijem se području Nacionalno svetište nalazi. Novouređeni Glasnik svetog Josipa posebnu brigu vodi o članovima Bratovštine svetog Josipa kao i o članovima križarske organizacije, te donosi fotografije hodočasnika koji su posjetili Josipova svetište, kao i otiske umjetničkih slika s temom svetog Josipa a koje se čuvaju u muzejima i crkvama grada Karlovca.

Za Glasnik novoga ruha pišu: mons. Anun Sente ml., Matija Barberić i AS, mons. Ferdo Vražić, Dorica Barbić, Jelena Mužar, s. M. Mirna milosrdnica, dr. sc. Agneza Szabo, s. Ivana Margarin FDC, dr. sc. Davor Šimunec, fra. Darko Tepert, Ivana Maradin i mlade križarice iz Karlovca, Katehetski tim Ekosspiritus Samobor, vjeroučitelj Radovan Librić i Zajednica mladih.

Mons. Antun Sente ml. zahvalio je na kraju svima koji su sudjelovali u radu novoga glasnika i mrežne stranice naglasivši da je ovaj broj tiskan u 6.000 primjeraka te da je neposredno pred predstavljanje dotiskano još 500 primjeraka. U glazbenom programu nastupili su Jelena Mužar te Lucija i Krešimir Klarić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest