U Mjesecu borbe protiv ovisnosti niz predavanja, radionica, debata, ali i prvi rezultati istraživanja među mladima u županiji

foto ilustracija

– Naše su usmjerenje preventivne aktivnosti koje mogu ponuditi mogući izlaz, naučiti mlade kako ispravno donositi odluke, gdje provoditi slobodno vrijeme i razvijati svoje potencijale. Svi moramo pomoći mladima u njihovom razvoju, kazala je predsjednica Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Andreja Navijalić, najavljujući na današnjoj pressici niz aktivnosti do 15. prosinca.

Do tada, naime, traje Mjesec borbe protiv ovisnosti, a u Karlovačkoj županiji bit će obilježen nizom predavanja, radionica i debata u osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, Centru za mlade u Karlovcu, knjižnicama.

Cilj mu je potaknuti preventivne aktivnosti, te podići razinu svijesti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti, kao i potrebi pružanja pomoći obiteljima, posebno roditeljima, u prevenciji ovisnosti.

Ovakve aktivnosti Savjet provodi cijelu godinu, no u Mjesecu borbe protiv ovisnosti one su još naglašenije i usmjerenije javnosti, a upravo će na njegovom završetku biti predstavljeni rezultati europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima u Karlovačkoj županiji. U njemu su, anonimno, sudjelovali učenici 1. i 2. razreda 12 srednjih škola u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju, a koordinator istraživanja bio je županijski Zavod za javno zdravstvo.

– Provedeno je na 900 učenika i ovim velikim istraživanjem dobit ćemo polaznu sliku kakvo je stanje glede pušenja, alkohola i droga među učenicima. Podaci su vrlo zanimljivi, dosta intrigantni i navode na razmišljanje, najavio je njihovo predstavljanje ravnatelj Zavoda Boško Milanković, dodavši da će biti usporedivi i unutar Hrvatske i sa zemljama Europe.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest